Clos Fourtet, 1er Grand Cru Classé
95
97
97
100
- Op werkdagen voor 16:00 uur besteld, volgende werkdag in huis
- Gratis verzending binnen NL vanaf €80
- Elke wijn per fles te bestellen
95
97
97
100
Omschrijving
Clos Fourtet dankt zijn reputatie aan de families Rulleau en De Carle, heren van Figeac, die in de 18e eeuw in bezit kwamen van deze wijngaarden met een bijzondere natuurlijke drainage. In 2001 kwam Fourtet in het bezit van de familie Cuvelier die met veel passie en investeringen de status van Fourtet als 1e Grand Cru Classé hoog hielden. Deze nobele 1e Grand Cru Classé ligt bovenop het plateau van Saint-Émilion, recht tegenover de grote kerk, bijna in het historische hart van het eeuwenoude stadje. De kelders van de ommuurde wijngaarden (de Clos) bestaan uit maar liefst drie etages in de grotten uitgehouwen gangen, bijna net zo indrukwekkend als de wijn. Fourtet gebruikt 60 tot 80% nieuwe fusten en maakt steeds meer gebruik van de principes van biodynamische wijnbouw. De wijn kenmerkt zich door een toets van mineraliteit verpakt in rijp, rijk en flamboyant fruit met aroma's van specerijen en drop. In 1991 zijn de wijngaarden herbeplant, de verwachting is dan ook dat de wijn alleen maar beter wordt naarmate de wijnstokken ouder worden.
Details
Type wijn: | Rode Wijn |
---|---|
Formaat: | Fles (75 cl) |
Land: | Frankrijk |
Druivensoort met percentage: | Cabernet Franc 10%, Cabernet Sauvignon 5%, Merlot 85% |
Regio: | Bordeaux |
Substreek: | Saint-Emilion, Saint-Émilion |
Smaak: | Rood Fruit en Fluweel Zacht |
Jaargang: | 2016 |
Alcohol: | 14,5 |
Drinkbaar vanaf: | 2020 |
Houdbaar t/m: | 2033 |
Oogst: | Handmatig |
Scores
95
Robert Parker
Deep garnet-purple colored, the 2016 Clos Fourtet is a little closed to begin, slowly unfurling to reveal notions of warm black cherries, crème de cassis, blackberry compote and dark chocolate with hints of garrigue, bay leaves and cigar box. Medium to full-bodied, the palate has a firm yet beautifully ripe frame of fine-grained tannins with a lively line lifting the concentrated, multilayered fruit to a long finish.
97
Vinous
The 2016 Clos Fourtet is vivid, explosive and simply captivating. Inky blue/purplish berry fruit, lavender, spice and white flowers are all vivid in the glass, but it is the wine's silky, seamless personality that elevates it into a place among the wines of the vintage. In 2016, Clos Fourtet is stunningly beautiful and utterly compelling. This is a tremendous showing from proprietor Matthieu Cuvelier and consulting winemaker Stéphane Derenoncourt. Tasted two times.
97
James Suckling
Love the dark-berry and intense black-olive and chocolate aromas that follow through to a full body and firm and chewy tannins that deliver a rich and delicious finish. Such polish and, at the same time, finesse. But one of the cellar. A blend of 90 per cent merlot, seven per cent cabernet sauvignon and three per cent cabernet franc. Try from 2022.
100
Decanter
So amazingly nuanced, such elegance combined with ripeness, a vintage that many say is wonderful, as do I. Blackberry and dark cherry, cool blueberry and wet stone minerality delivered in a seamless palate, even more than the 2005 – at least at this tasting. Add to this the impressive concentration, and you get Yin and Yang. A bit of crushed tobacco lends freshness to a very long, cool and thoroughly classy finish. 3.45pH.