Wijnhuizen

Gedurende het hele jaar reizen we door heel Europa, op zoek naar gepassioneerde wijnboeren en unieke wijnhuizen. Deze tochten leiden ons naar verrassende en karakteristieke wijnen. Ontdek hier onze zorgvuldig geselecteerde wijnhuizen.

BattenfeldSpanier
Hans Oliver Spanier neemt onder de nieuwe generatie wijnmakers in Rheinhessen een uitzonderlijke positie in. Zijn wijnen, afkomstig van de arme kalkhoudende bodems van de zuidelijke Wonnegau, zijn van grote minerale diepte, maaraltijd toegankelijk. BattenfeldSpanier biedt een indrukwekkende range loepzuivere wijnen van een consequent hoog niveau. Van de 'instap' Gutsweinen tot de Grosse Lages en de bijzondere zeldzaamheden die het huis produceert.  In 1991 legt de dan pas 20-jarige Hans Oliver Spanier het fundament voor het huidige succes. Na de overname van het wijndomein van zijn ouders en de overname van het naburige wijnhuis Battenfeld, schakelt Spanier in 1993, tegen de klassiek Duitse  wijnbouwstroom in, over op biologische wijnbouw. In 2005 volgt ook de stap naar een volledig biodynamische arbeidsfilosofie. Tegenwoordig cultiveert het wijnhuis in Hohen-Sülzen, in Nieder-Flörsheim en Mölsheim meer dan 30 hectare wijngaarden, die voor 75% zijn beplant met riesling, de specialiteit van het huis. In 2006 trouwde Hans Oliver Spanier met de oenoloog Carolin Gillot van het wijnhuis Kühling-Gillot. Ondanks het huwelijk worden beide huizen nog steeds afzonderlijk beheerd en op de markt gebracht. En zeker niet zonder succes:  Met lovenswaardige kritieken in de belangrijke wijngidsen (Eichelmann, Gault & Millau) en een mooie titel in de wijngids Vinum: Hans Oliver Spanier en Carolin Gillot, wijnmakers van het jaar 2018.
Bernardus
Met de vele reizen die hij heeft gemaakt en met een onberispelijke smaak, had de oprichter van Bernardus, wijlen Ben Pon, ervoor kunnen kiezen om overal ter wereld zijn Bernardus Winery te vestigen. Hij koos voor Carmel Valley, Californië. Met de prachtige golfresorts op Pebble Beach en legendarische autoshows tijdens de Monterey Car Week, is dit een plek die bruist. De omgeving is fenomenaal mooi en perfect voor wijnbouw. Bernardus bezit inmiddels zeven wijngaarden. Ruim 210 hectare aan wijngaarden ligt in de Cachagua streek, Upper Carmel Valley. Van de druiven uit deze streek wordt onder andere een Bordeaux-blend gemaakt genaamd Marinus (vernoemd naar zijn middelste naam). Door de hogere ligging en doordat het omringd is door de Santa Lucia gebergte, heeft Cachagua een uniek en gunstig microklimaat. De wijnranken staan op hellingen die met elkaar een amfitheater vormen, een Superbowl zoals men dat in Amerika noemt. De bergen beschermen de wijnstokken tegen de invloeden vanuit zee. Overdag vangt de superbowl de warmte van de zon en in de nacht is het beschermd tegen de mist en zijn de nachten optimaal koel. De ideale omstandigheden voor de groei van het fruit. De Featherbow wijngaard is een uitbreiding van de Marinus-wijngaard. Deze wijngaard ligt een paar kilometer verderop naast de wijnmakerij. De Griva wijngaard is halverwege de jaren negentig aangeplant door Michael Griva. Daar komt de beroemde sauvignon blanc ‘’musque’’- kloon van Bernardus vandaan. Verder werd Ingrid’s wijngaard aangeplant in 1999, tegelijktijdig met de bouw van de Bernardus Lodge. Deze wijngaard vormde een prachtige entree naar de lodge. De bodem van Ingrid’s wijngaard bestaat geheel uit gemalen graniet, vermengd met organisch materiaal. De Sierra Mar wijngaard ligt aan de zuidkant van de Santa Lucia Highlands. Onder andere de chardonnay komt uit deze prachtige wijngaard. De Soberanes-wijngaard is een vrij jonge wijngaard, maar heeft inmiddels een enorme reputatie doordat de wijnen van hoge kwaliteit zijn.  Na meer dan een kwarteeuw heeft Bernardus een krachtig portfolio met single vineyard premium wijnen, waaronder de Estate Bordeaux Blend “Marinus”, pinot noir, chardonnay en sauvignon blanc.  In 2022 werd er mooie rosé aan het portfolio van Bernardus toegevoegd. Deze rosé betreft een joint-venture tussen Château La Coste en Bernardus. De druiven voor deze rosé worden geoogst en de wijn wordt geproduceerd in de beroemde Provence streek. Na het overlijden van Ben Pon in september 2019, is het domein nu volledig in handen van Robert van der Wallen. Hij weet de visie van Ben Pon als geen ander te vertalen en produceert met dezelfde passie de wijnen. Robert creëerde ook Bernardus Golf, een onderneming waarbij innovatie en kwaliteit voorop staan. Met zijn liefde voor beeldende kunst, golf en wijn zal hij de heritage van Bernardus tot ver in de toekomst voortzetten.
Champagne Pol Roger
In 1849 wordt het Champagnehuis gesticht door Pol Roger, het eerste familielid van inmiddels vijf generaties die het bedrijf heeft gekend. Hun goede reputatie is onder andere terug te voeren naar twee waarden die centraal staan: uitblinken en onafhankelijkheid. Er wordt met passie gewerkt en men is loyaal aan de oorspronkelijke visie en strategie. Even strikt en secuur in de selectie met wie ze werken, als in de selectie van de druiven. De familieleden zijn van begin tot eind nauw betrokken bij het proces. Zij beslissen over de uiteindelijke blend die aan de oorsprong ligt van deze Champagne. Het huis is gevestigd in Épernay, in het hart van de streek. Bijzonder aan dit huis zijn de zeer diepe kelders van maar liefst 7 km lang. Er is dus genoeg ruimte om de vinificatie langzaam te laten verlopen en de wijn tussendoor lang te laten rusten. Ieder druivenras wordt apart gevinifieerd.  De remuage gebeurt, in tegenstelling tot alle andere Grandes Marques, nog volledig met de hand. Hiervoor zijn nog 4 remueurs in dienst. De dosage daarentegen gebeurt met de nieuwste technieken voor een zeer secure werkwijze. De Champagnes van Pol Roger blinken uit in stijl en finesse en kennen allemaal een zeer fijne en aanhoudende mousse. De 90 hectare wijngaarden van Pol Roger strekken zich uit over 3 districten. Montagne de Reims is een heuvelachtig gebied tussen Reims en Épernay waar voornamelijk pinot noir staat aangeplant. De pinot noir die Pol Roger verwerkt wordt dan ook veelal hier verbouwd. De Vallée de la Marne bestaat uit de uitlopers van de Montagne de Reims en volgt de rivier de Marne. De pinot meunier die gebruikt wordt bij Pol Roger komt veelal van cru’s uit dit gebied. Ten zuiden en zuidwesten van Épernay ligt de Côte des Blancs. Deze bank van kalksteen en krijt vormt één geheel met Montagne de Reims en bestaat, zoals de naam al doet vermoeden, uit verschillende heuvelruggen. De wijngaarden op de helling hebben een oostelijke, zuidoostelijke en zuidelijke expositie. Op de hellingen met oostelijke expositie staat vrijwel uitsluitend chardonnay aangeplant. De chardonnay gebruikt door Pol Roger komt veelal van cru’s uit dit gebied.
Château d'Yquem
Château d'Yquem is het summum van de Sauternes. Die positie wordt ook vandaag de dag nog waargemaakt. De grootste heuvel van de Sauternes waarop de wijngaard ligt heeft een eigen microklimaat, met in het najaar iets meer mist in de ochtend en iets meer zonnewarmte in de midag. De wijn wordt gemaakt van de druivensoorten sémillon (80%) en sauvignon blanc (20%). Door het specifieke (micro)klimaat van Sauternes ondergaan de druiven de zogenoemde nobele rotting (veroorzaakt door de schimmel Botrytis cinerea). Hierdoor krijgt de wijn een unieke zoetheid, maar is het rendement in termen van opbrengst uitzonderlijk laag (het vocht uit de druiven gaat namelijk vrijwel geheel verloren). Door beide gevolgen is de prijs van deze wijn zeer hoog. Voor de oogst schakelt d'Yquem een klein leger van plukkers in (ca 150 pers.) die 4 tot 6 keer de akker doorgaan, op zoek naar alleen volledig gebotryseerde druiven. Na de gisting 2 tot 6 weken in nieuwe vaten, krijgt de wijn een extreem lange fustrijping van gewoonlijk 3,5 jaar. wat pure klasse, stijl en weelde geeft, is eenmaal de gebottelde wijn vrijwel volmaakt. In tegenstelling tot andere Chateaux, brengt Chateau d’Yquem pas vier jaar na dato de wijn fysiek op de markt; mede door de lange houtrijping.Omgerekend vanuit de lage opbrengst aan druiven per hectaren, hebben zij één wijnstok nodig per glas ! In tegenstelling tot andere Chateaux, brengt Chateau d’Yquem pas vier jaar na dato de wijn fysiek op de markt; mede door de lange houtrijping.In de classificatie van 1855 is Sauternes als enige dorp buiten de Médoc opgenomen. In die classificatie heeft Château d'Yquem als enige de classificatie premier grand cru gekregen, een speciaal voor Yquem ingestelde klasse.  Vanaf vóór de Eerste Wereldoorlog tot 1968 werd het domein geleid door de markies Bernard de Lur Saluces, die in 2004 werd opgevolgd door graaf Alexandre, die ook het Château de Fargues in Sauternes bezit. In 1996 verwierf LVMH (Louis Vuitton Moët Hennessy) een meerderheidsbelang in Château d'Yquem na een bittere familiestrijd. Pierre Lurton (die ook de leiding heeft over Château Cheval Blanc) werd door de nieuwe eigenaars benoemd tot directeur.
Château de Fieuzal
Sinds de komst van de huidige eigenaar Lochlann Quinn in 2001 naar Château de Fieuzal in Pessac-Léognan, is de kwaliteit van deze wijn elk jaar toegenomen. De vele investeringen die hij heeft gedaan hebben zijn vruchten duidelijk afgeworpen. Het Château wordt geadviseerd door Hubert de Boüard van Château Angélus). Wijnmaker Stephen Carrier en zijn team stijgen de laatste jaren boven zichzelf uit. Ze zetten in op kwaliteit met respect voor de geschiedenis en een sterk geloof in terroir.
Château Giscours
Dat de geschiedenis van Château Giscours ver teruggaat, blijkt uit het feit dat het voor het eerst schriftelijk vermeld werd in 1330. In de eeuwen die volgden, wisselde het Château vaak van eigenaar. De grote bloeiperiode begon in 1845, toen het werd aangekocht door bankier Graaf de Pescatore, die Pierre Skawinski inhuurde om het landgoed te beheren. Dit bleek een gouden zet: Skawinski groeide uit tot een van de grootste landbouwers van Médoc in de 19e eeuw. Skawinski bleef bij Château Giscours toen dit in handen kwam van de familie Cruse, die het in 1913 weer verkocht. Toen viel het verval in: toen het landgoed in 1954 werd gekocht door Nicolas Tari, waren de wijngaarden in zo'n slechte staat dat op minder dan 10 hectare druiven groeiden. Nicolas Tari, die ervaring opdeed in Algerije, zorgde ervoor dat het niveau weer omhoog ging. In 1995 nam Eric Albada Jelgersma het Château over. In dat jaar kwam de huidige managing director, Alexander van Beek, ook voor het eerst op het Château. Hij zou eigenlijk maar twee weken blijven tijdens de oogst, maar dit liep anders. Onder zijn leiding heeft het Château zeer veel vooruitgang geboekt. Sinds 2019 is Thomas Duclos consultant van Château Giscours.
Domaine Bonneau du Martray
Corton-Charlemagne behoort tot de meest begeerde witte wijnen ter wereld. De Corton-heuvel domineert het gebied rond de gemeenten Pernand-Vergelesses en Aloxe-Corton. De heuvel ontleent haar naam aan keizer Charlemagne (768-814 BC) die de eerste chardonnay-stokken hier aanplantte. Domaine Bonneau du Martray bezit ruim 30% van deze prestigieuze wijngaarden die tevens de beste wijngaarden van de gehele Corton-heuvel zijn. De wijngaarden liggen op een helling van ruim 23% uniek ten opzichte van de zon waardoor de druiven optimaal rijpen. Na een succesvolle carrière als architect in Parijs, wat duidelijk te zien is in de door hem zelf ontworpen kelders, was het moment daar voor Jean-Charles le Bault de la Morinière om het familiedomein te gaan leiden. Jean-Charles legde zich direct toe op nog strengere selectie, wat resulteerde in een lager rendement en daardoor nog hogere kwaliteit en intensiteit van zijn excellente wijnen. Na altijd in de familie te zijn gebleven, werd het domein in 2017 verkocht aan de Amerikaanse zakenman Stanley Kroenke, eigenaar van het cultdomein Screaming Eagle in Californië.Opvoeding geschiedt op fust gedurende 1,5 jaar. De fijne nerf van het fust en de gedoseerde toasting ervan, waarvan 1/3 nieuw is, resulteert in een prachtige integratie van de houttonen in de wijn. De totale oppervlakte van het Domaine bedraagt 9,5 ha beplant met chardonnay in Corton-Charlemagne en 1,5 ha beplant met pinot noir in Corton. Het unieke van de Corton-heuvel is dat alle wijngaarden de hoogste status bezitten, die van Grand Cru. Het Domaine werkt biologisch-biodynamisch.Quotes van internationaal vermaarde wijnschrijvers: Clive Coates: 'one of the very greatest in all Burgundy'. Hugh Johnson: 'exceptionally fine and great quality and consistant over many vintages'.
Domaine Clau de Nell
In 2000 kochten Claude en Nelly Pichard het domein en doopten het om tot Clau de Nell. Het tweetal werkte reeds biodynamisch en kwam hierdoor in 2006 in contact met Anne-Claude Leflaive en haar man Christian Jacques, die hun kennis en ervaring van biodynamische wijnbouw deelden met andere jonge, idealistische wijnmakers. Het domein kreeg het financieel moeilijk in 2008, waarna Anne-Claude en Christian het domein, met al zijn potentieel, besloten over te nemen. Na één jaar samenwerking besloten Claude en Nelly het bedrijf te verlaten. Sinds 2009 heeft Sylvain Potin, ook zeer bedreven in de biodynamische leer, de dagelijkse leiding over het domein. Christian Jacques staat nog steeds aan het hoofd van het domein en na het overlijden van Anne-Claude Leflaive in 2015 heeft ook dochter Claire Leflaive zich gevoegd bij het team. Domaine Clau de Nell ligt in Ambillou-Château, in het departement Maine-et-Loire in de Loirestreek. De 12 hectare aan wijngaard liggen aan één stuk en worden omringd door bossen en velden, zeer bevorderlijk voor de biologische wijnbouw. De bodem bestaat uit klei, vuursteen en tufsteen en is beplant met 5 hectare cabernet franc, 3 hectare grolleau, 3 hectare chenin blanc en 1 hectare cabernet sauvignon. Op het hoogste punt bereikt het perceel een hoogte van 101 meter boven zeeniveau. De natuur staat centraal; haar respecteren en haar gang laten gaan en weten en begrijpen wat er dan gebeurt. Het terroir en de vintage laat Sylvain Potin optimaal tot hun recht komen in de wijnen. Unieke, vooruitstrevende en pure wijnen van een domein met een bijzonder verhaal.
Domaine de la Vieille Julienne
Het ontstaan van dit wijndomein, gelegen aan de noordzijde van de appellation Châteauneuf-du-Pape, voert ons terug naar de 17e eeuw. Sinds 1905 is het wijngoed, gelegen in de Zuidelijke Rhône, in handen van de familie Daumen en sinds 1990 is het Jean-Paul Daumen, vijfde generatie wijnmakers, die aan het roer staat van dit gevierde familiedomein. Inmiddels is ook zijn zoon Antoine in opleiding om de fijne kneepjes van het vak te leren. De oude wijngaarden spreiden zich uit over 20 hectare en zijn door de verschillende generaties altijd al zeer zorgvuldig en met groot respect voor het terroir gecultiveerd. Jean-Paul Daumen werkt daarentegen als eerste van de familie vanuit de biodynamische invalshoek. Alle wijnen zijn dan ook gecertificeerd met het Demeter-label. De wijngaarden hebben een gemiddelde leeftijd van ruim 70 jaar (de Réserve wordt zelfs gemaakt van druiven van ruim 100 jaar oude stokken!), de opbrengsten worden bewust laag gehouden, er wordt manueel geoogst en alle wijnen zijn ongeklaard en ongefilterd. De wijnen zijn puur, rijk, krachtig, verfijnd en in perfecte harmonie en kennen een fantastisch bewaarpotentieel. Ze behoren tot de top van de appellatie en ontvangen keer op keer verbluffende scores van de pers. Zo zei vermaard wijncriticus Robert Parker over dit domein: “There’s few wines I’d rather have in my cellar (or better yet, on my dinner table), than the Châteauneuf du Papes from Vieille Julienne’s Jean-Paul Daumen. While I suspect he’s made the wine of the vintage in 2015, don’t miss his Côtes du Rhône Lieu Dit Clavin, or his releases under the Daumen label (which are also reviewed here).” Daarnaast ontvangen de wijnen aan de lopende band lovende kritieken van wijnrecensent en Rhône-specialist Jeb Dunnuck en stond de Châteauneuf-du-Pape "Les Hauts-lieux" 2018 met 97 punten op nummer één in zijn top 100 wijnen wereldwijd van 2020!
Domaine des Comtes Lafon
Wanneer we het over Meursault hebben, dan kunnen we niet om Domaine des Comtes Lafon heen. Het Domaine behoort al jaren tot de absolute top in Meursault. In 1986 heeft Dominique Lafon het domein van zijn vader overgenomen. Hij heeft zich niet volledig laten leiden door de ervaringen uit het verleden, maar heeft met een geheel open vizier de wijngaarden en de kelder nauwkeurig onder de loep genomen en bijgestuurd waar nodig.Domaine des Comtes Lafon, nu trots geleid door de vijfde generatie, bevestigt opnieuw zijn onmiskenbare status in de Bourgogne. In 2019 en 2020 zijn Léa (dochter van Dominique) en Pierre (zoon van Bruno Lafon) in het bedrijf gestapt. Dominique houdt echter nog steeds een klein oogje in het zeil.De kelders van Lafon behoren tot de diepste en tevens koelste van de hele Bourgogne. Het Domaine werkt volledig biodynamisch. Naast zijn wijngaarden in Meursault, Volnay en Monthélie heeft Dominique Lafon sinds 1999 ook 14 hectare wijngaard in de Mâconnais in zijn bezit. Ook hier wordt volledig biodynamisch gewerkt. Doordat de grond en de ligging van de appellaties zo divers zijn, zijn de wijnen zeer verschillend van karakter. Ook deze Chardonnays, die verschijnen onder de naam Les Héritiers du Comte Lafon, hebben zich ontwikkeld tot veelgevraagde wijnen voor de liefhebber. Buitengewoon interessant is de Viré-Clessé, afkomstig van één van de beste terroirs in de Mâconnais en daarmee behorend tot de meest complexe en minerale wijnen van de Les Héritiers-serie. Voor het eerst presenteren we u ook Puligny-Montrachet van Lafon. Sinds 2022 bewerkt het Domaine twee percelen in deze ​iconische appellation: een halve hectare in het gewaardeerde “climat” Champ Croyon, bestemd voor de Puligny-Montrachet en een halve hectare in het “climat” Les Charmes, waar de Puligny-Montrachet Les Charmes van wordt vervaardigd. 
Domaine Hubert Lamy
Frankrijk kent een nieuwe generatie wijnmakers die met de ervaring van toen en kennis van nu wijn maken met een geheel eigen signatuur. Olivier Lamy, de zoon van Hubert, is zo'n voorbeeld. De opvallend frisse stijl waarin fruit centraal staat gecombineerd met een intense mineraliteit maken zijn wijnen tot tête de l'appellation. Het familiedomein bestaat al sinds 1640. Olivier maakt nu met veel passie de wijnen, afkomstig van 18,5 hectare verdeeld over 4 appellaties: Saint-Aubin, Santenay, Puligny-Montrachet en Chassagne-Montrachet. Voor de witte wijnen geldt dat zij zowel de alcoholische als de malolactische gisting op fust ondergaan. Een houtopvoeding van 12 maanden maakt het geheel af en het gebruik van sulfiet wordt tot een minimum beperkt. Een aantal wijngaarden van het Domaine heeft behoorlijk oude stokken, sommige zelfs van 70 jaar oud. Olivier is 7 dagen per week te vinden in de wijngaard waar hij met een niet aflatende ijver experimenteert met snoeitechnieken, plantdichtheid en bodemanalyses om zodoende druiven met meer concentratie en wijnen met een betere balans te krijgen. En met succes: zijn wijnen vinden hun weg naar alle grote tafels in de wereld, van Hongkong tot Noorwegen. Dankzij hun textuur en diepgang zijn de wijnen ideaal om te bewaren.
Domaine Leflaive
In het hart van Puligny-Montrachet, in de iconische Côte de Beaune, schittert Domaine Leflaive als een van de meest gerespecteerde wijnhuizen van de Bourgogne. Met meer dan drie eeuwen geschiedenis zet dit domein de standaard voor elegante en verfijnde witte wijnen. Onder leiding van Brice de la Morandière, achterkleinzoon van oprichter Joseph Leflaive, combineert het traditie en innovatie naadloos. Anne-Claude Leflaive, kleindochter van de oprichter, bracht in de jaren '90 een ware revolutie teweeg door biodynamische wijnbouw te introduceren. Onder haar bezielende leiding behaalde het domein in 1997 de status van een volledig biodynamisch wijngoed. Deze aanpak, gebaseerd op natuurlijke processen en de maancyclus, tilde de wijnen naar een hoger niveau en maakte ze tot kristalheldere expressies van het terroir van Puligny-Montrachet. Helaas overleed Anne-Claude in 2015 op slechts 59-jarige leeftijd, maar haar visie leeft voort in de huidige filosofie van het domein. Met bijna 5 hectare aan grands crus, waaronder prestigieuze namen als Bienvenues-Bâtard-Montrachet, Chevalier-Montrachet en Montrachet, behoort Domaine Leflaive tot de absolute top. Recente uitbreidingen naar de Mâconnais en nieuwe aanplantingen in de Hautes Côtes de Beaune onderstrepen de vooruitstrevende visie van het domein. De wijnen van Leflaive zijn wereldwijd geliefd om hun perfecte balans, finesse en diepe verbinding met het terroir. Met een sterke focus op duurzaamheid en vakmanschap blijft Domaine Leflaive een toonbeeld van alles wat de Bourgogne zo bijzonder maakt. Een must voor iedere wijnliefhebber die streeft naar wijnen met karakter en een verhaal.
Domaine Paul Pillot
“Domaine Paul Pillot, vandaag een van de mooiste adressen in de Côte de Beaune, wordt sinds 2004 geleid door de jonge en dynamische Thierry Pillot. Karaktervol, elegant van textuur en verrukkelijk scherp, dit zijn prachtige witte Bourgognes... lezers moeten niet aarzelen om alle flessen te kopen die ze kunnen vinden."  -William Kelley, the Wine advocate Domaine Paul Pillot werd in 1900 opgericht door Jean-Baptiste Pillot, vatenmaker van beroep, die besloot zich fulltime op zijn wijnstokken te concentreren. Zijn zonen, Alphonse en Henri, volgden hem op na het einde van de Eerste Wereldoorlog, waardoor het bezit van het Domaine aanzienlijk toenam en ze hun eigen wijnen begonnen te bottelen. Henri's zoon Paul nam vervolgens het Domaine over in 1968 en verwierf meer prestigieuze wijngaarden in Chassagne-Montrachet en Saint-Aubin. Tegenwoordig bezit het domein 13 hectare wijnstokken (4,5 in rood) en wordt het gerund door Paul's zoon Thierry, die begon te werken in 1999, voordat hij het fulltime overnam in 2004. Thierry is de 4e generatie die de teugels van dit legendarische landgoed op zich neemt en is een van de helderste sterren van Bourgogne. Onder Thierry is de focus volledig op de wijngaarden gelegd, met een discreet gebruik van nieuw hout en een non-interventionistische benadering in de kelder. Het resultaat zijn wijnen met een buitengewone finesse en smaakzuiverheid die de beste terroirs van Chassagne-Montrachet en Saint-Aubin perfect weerspiegelen.
Domaine Vacheron
Overgrootvader Maurice Vacheron startte ooit met het cultiveren van een aantal wijnstokken in Sancerre. Het was zijn zoon Jean die zich daadwerkelijk richtte op het produceren van wijn. Hij deed dit destijds al met veel oog voor de pure expressie van het terroir in de Sauvignon Blanc. Iets wat het domein hedendaags nog hoog in het vaandel heeft staan. De zonen van Jean, Denis en Jean-Louis, bouwden het domein verder uit en kenden daarnaast ook een belangrijke rol toe aan deaanplant van Pinot Noir. Vandaag de dag zijn het de twee neven Jean-Laurent en Jean-Dominique, zoons van Denis en Jean-Louis die het werk van de eerdere generaties voortzetten. Zij hebben het domein naar het huidige, zeer hoge, kwaliteitsniveau getild. De kelders bevinden zich in het charmante Sancerre, gelegen op een heuveltop. De wijngaarden liggen voornamelijk in het oosten van Sancerre; grotendeels op Silex bodems, en gedeeltelijk op een bodem van zachter kalksteen en klei. Op het domein wordt volledig biodynamisch gewerkt.
Gianni Brunelli
Als Gianni Brunelli in 1987 terugkeert naar Montalcino wordt een familiedroom werkelijkheid; hij koopt de wijngaard “Le Chiuse di Sotto” terug die ooit het eigendom was van zijn vader. De wijngaard is gelegen in het gelijknamige gedeelte in het noordoosten van Montalcino, Toscane. De 5 hectare grond zijn gedeeltelijk beplant met de sangiovesedruif, waaronder de goed geconserveerde stokken die in 1947 nog door Gianni’s vader werden aangeplant. De overige hectare zijn beplant met olijfgaarden. Halverwege de jaren 90 voegden Gianni en zijn vrouw Laura “Podernovone” aan hun domein toe. Dit stuk land, dat 4,5 hectare beslaat, is gelegen op de zuidoostelijke hellingen van Montalcino en verdeelt zich over 4 wijngaarden: Olmo, Oliva, Quircia en Gelso. Hier cultiveren zij voornamelijk sangiovese en een klein gedeelte merlot. De wijngaarden liggen op 350 meter hoogte en bieden een prachtig uitzicht op de vulkaan Monte Amiata. De wijngaarden worden met grote passie en precisie onderhouden. In 2015 rondde Laura de vernieuwing van de wijnkelder van Podernovone af. Technologie en traditie gaan hier op duurzame wijze hand in hand. In 2008 overleed Gianni Brunelli. Zijn vrouw Laura houdt, nauw samenwerkend met wijnmaker Paolo Vagaggini, het wijndomein draaiende en bestiert tevens het succesvolle restaurant Osteria de Logge dat zij samen begonnen in 1979 en uitgroeide tot een waar begrip in de omgeving.
Italo Cescon
Met trots presenteren wij u dit wijnhuis uit Veneto, Noord-Italië. Dit familiehuis bestaat sinds 1957, toen Italo Cescon in San Polo di Piave een knus en klein wijnhuis genaamd Enoteca di Italo Cescon oprichtte, waar gasten zich thuis voelden. Het jaar 1966 vonden ze in Roncadelle een nieuw thuis voor hun wijnen. In 1964 wonnen ze hun eerste gouden medaille met een wijn van druiven van een van de oudste wijnstokken van het huis. In 1980 werd het domein uitgebreid met wijngaard "La Cesura". Momenteel wordt Italo Cescon geleid door de derde generatie: Gloria, Graziella en Domenico. In 2005 sloten zij zich aan bij onderzoeksgroep "Organic Wine Project", "a choice of love and respect to have a better tomorrow". Sindsdien plukken zij letterlijk de vruchten van biologische landbouw. Hun wijngaarden staan op de beroemde caranto-bodem, die zorgt voor een subtiele hartigheid in hun onderscheidende Pinot Grigio's. Italo Cescon staat bekend om het stukje wijnstok dat hun flessen siert, "il tralcetto". Hiervoor gebruiken ze gesnoeide takken, die ze handmatig aan de flessen bevestigen. Hun wijn "MADRE" is in 2020 beloond met de maximale 3 glaasjes door Italiaanse wijngids Gambero Rosso.
Kuhling-Gillot
Carolin en Hans Oliver Spanier leiden samen de prestigieuze wijndomeinen Kühling-Gillot en BattenfeldSpanier in de wijnregio Rheinhessen. Door loepzuivere wijnen te produceren met een mooie mineraliteit en een weelderig bouquet, zorgt het paar voor een heuse smaakrevolutie vanuit Duitsland. Het duo runt Kühling-Gillot, het familiedomein van Carolin Spanier, sinds 2006 samen. Deze krachtige samenwerking resulteert in een volledig biodynamische filosofie en werkwijze. Methoden zoals spontane vergisting en uitgebreide rijping op de gisten in traditionele houten vaten worden toegepast. De wijnranken van Kühling-Gillot zijn diepgeworteld in de rode leisteengronden van Rothenberg, Pettenthal en Hipping, Ölberg en Kreuz.
Muchada-Léclapart
Alejandro Muchada had in zijn studententijd nog maar weinig affiniteit met wijn. De naam David Léclapart zei hem dan ook niets toen hij hem per toeval ontmoette tijdens een rondreis door Frankrijk. Die zomer was voor hem de start van een ontdekkingstocht binnen de biodynamica en het worden van een ‘vigneron’. Bij dit tweede staan ambacht, persoonlijke betrokkenheid bij alles wat er in en rondom de wijngaard gebeurt, biodynamica en het werken met groot respect voor de natuur en het terroir centraal.Léclapart, wijnmaker in de Champagne, kreeg in 2000 al een biodynamische certificering en wordt daarmee gezien als één van de aanvoerders van de biodynamie in de Champagne. In 2016 besloten Muchada en Léclapart, na verschillende samenwerkingen én over en weer gedeelde passie, samen dit project te starten. Hedendaags cultiveren zij in Pago Miraflores (Sanlúcar) en Pago Abulagar (Chipiona) op biodynamische wijze 3 hectare wijngaard. Hierop staan druivenstokken van veelal meer dan 50 jaar oud van de druivenvariëteiten Palomino en Moscatel aangeplant. De pure expressie van de druiven en het terroir worden zoveel mogelijk ‘gevangen’ in de wijnen. Ondanks het feit dat David Léclapart ook vermaard Champagnist is, weten zij een grote controle te houden over het volledige proces. Léclapart is in Sanlúcar tijdens de oogst, botteling en verschillende andere momenten in het jaar, terwijl Muchada de dagelijkse gang van zaken draaiende houdt. Voor de opvoeding van de wijnen wordt onder andere gebruik gemaakt van oude sherryvaten, roestvrijstalen tanks, amfora's en Frans eiken.
Nicolas Joly
De appellatie Coulée de Serrant is in zijn geheel eigendom van de familie Joly. Deze AOC van zeven hectare bestaat al sinds 1130, toen hij werd aangeplant door Cisterciënzermonniken. De wijngaard loopt in terrassen af richting de rivier de Loire. Het gebied is altijd bestemd geweest voor wijnbouw. Van Coulée de Serrant worden jaarlijks slechts 27.000 flessen gemaakt. De wijnen behoren tot de top van de witte wijnen. Daarnaast bezit de familie ook wijngaarden in de appellatie Savennières en Savennières Roche aux Moines. In alle drie de appellaties staat de chenin-druif aangeplant. Sinds 1984 werkt de familie Joly biodynamisch. Nicolas Joly, samen met dochter Virginie de eigenaar van het perceel, wordt dan ook wel ‘de koning van de biodynamie’ genoemd. Biodynamie streeft naar een natuurlijk evenwicht in de wijnbouw. Joly geeft aan dat de wijn als het ware zichzelf maakt. Door het mijden van chemische middelen en het in acht nemen van kosmische invloeden worden druiven verkregen met zeer pure en intense smaken. Bemesting vindt plaats met mest van eigen gehouden koeien en er groeien tal van verschillende inheemse plantensoorten. Dit gaat de negatieve effecten van monocultuur tegen. Schapen voeden zich met de verschillende plantensoorten en dragen hiermee op natuurlijke wijze bij aan de bemesting. Bij slakkenplagen worden kippen ingezet. Ziektes van de druivenplanten worden tegen gegaan met een kleine hoeveelheid koper of melk en waar nodig bestreden met extracten van medicinale planten. De druiven worden in meerdere rondes zeer rijp geplukt, wanneer ze licht aangetast zijn door botrytis (edele rotting), om alle aroma’s van de druif vrij te laten komen. Hierna vindt droge vinificatie plaats. Dit resulteert in complexe, minerale wijnen met bewaarpotentieel.
Petrus
Petrus is de beroemdste wijn uit Pomerol (Bordeaux) en behoort tot de meest exclusieve wijnen ter wereld. De wijngaard van 11,4 hectare ligt op het hoogste gedeelte van het plateau van Pomerol en is voor 95% beplant met merlot. De bodem bestaat vrijwel volledig uit klei, de ideale bodem voor deze druif. Het domein wordt geleid door oenoloog Olivier Berrouet, die het stokje heeft overgenomen van zijn vader Jean Claude Berrouet.De wijnstokken zijn bijzonder oud en worden pas na 70 jaar vervangen. De druiven worden volledig met de hand geoogst. De oogst vindt alleen ’s middags plaats, omdat de ochtendmist de concentratie van de druiven kan aantasten. De druiven fermenteren in cementen vaten en rijpen vervolgens 22 tot 28 maanden in nieuwe eikenhouten vaten. Er worden gemiddeld 30.000 flessen van deze wijn gemaakt, die ongefilterd wordt gebotteld. Petrus is een bijzonder rijke, krachtige en geconcentreerde wijn die vaak kenmerken heeft van chocolade, truffel, Aziatische kruiden en rijp zwart fruit. De wijn heeft vaak minstens 10 jaar nodig om te rijpen en wordt daarna vaak alleen nog maar beter.

A

Alta Alella
5 Wijnen

C

Ca' del Baio
14 Wijnen
Caiarossa
8 Wijnen
Calon Ségur
8 Wijnen
Can Axartell
6 Wijnen
Clos Fourtet
4 Wijnen
Comte Henry
1 Wijnen

G

Graham's
3 Wijnen
Gratavinum
6 Wijnen

I

Italo Cescon
14 Wijnen

K

M

Mas Carlot
5 Wijnen
Montesecondo
5 Wijnen
Musella
9 Wijnen

N

Nicolas Joly
3 Wijnen
Nyetimber
20 Wijnen

O

Opus One
2 Wijnen
Ormiale
1 Wijnen

P

Petrus
10 Wijnen
Providence
1 Wijnen

R

T

Tagaro
1 Wijnen
  • Meer dan 1.000 wijnen
  • Elke wijn direct van de boer
  • Op werkdagen voor 16:00 uur besteld, volgende werkdag in huis
  • Elke wijn per fles te bestellen
  • Gratis levering binnen NL vanaf € 80