Petrus
Petrus is de beroemdste wijn uit Pomerol (Bordeaux) en behoort tot de meest exclusieve wijnen ter wereld. De wijngaard van 11,4 hectare ligt op het hoogste gedeelte van het plateau van Pomerol en is voor 95% beplant met merlot. De bodem bestaat vrijwel volledig uit klei, de ideale bodem voor deze druif. Het domein wordt geleid door oenoloog Olivier Berrouet, die het stokje heeft overgenomen van zijn vader Jean Claude Berrouet.
De wijnstokken zijn bijzonder oud en worden pas na 70 jaar vervangen. De druiven worden volledig met de hand geoogst. De oogst vindt alleen ’s middags plaats, omdat de ochtendmist de concentratie van de druiven kan aantasten. De druiven fermenteren in cementen vaten en rijpen vervolgens 22 tot 28 maanden in nieuwe eikenhouten vaten.
Er worden gemiddeld 30.000 flessen van deze wijn gemaakt, die ongefilterd wordt gebotteld. Petrus is een bijzonder rijke, krachtige en geconcentreerde wijn die vaak kenmerken heeft van chocolade, truffel, Aziatische kruiden en rijp zwart fruit. De wijn heeft vaak minstens 10 jaar nodig om te rijpen en wordt daarna vaak alleen nog maar beter.