Muchada-Léclapart
Alejandro Muchada had in zijn studententijd nog maar weinig affiniteit met wijn. De naam David Léclapart zei hem dan ook niets toen hij hem per toeval ontmoette tijdens een rondreis door Frankrijk. Die zomer was voor hem de start van een ontdekkingstocht binnen de biodynamica en het worden van een ‘vigneron’. Bij dit tweede staan ambacht, persoonlijke betrokkenheid bij alles wat er in en rondom de wijngaard gebeurt, biodynamica en het werken met groot respect voor de natuur en het terroir centraal.
Léclapart, wijnmaker in de Champagne, kreeg in 2000 al een biodynamische certificering en wordt daarmee gezien als één van de aanvoerders van de biodynamie in de Champagne. In 2016 besloten Muchada en Léclapart, na verschillende samenwerkingen én over en weer gedeelde passie, samen dit project te starten. Hedendaags cultiveren zij in Pago Miraflores (Sanlúcar) en Pago Abulagar (Chipiona) op biodynamische wijze 3 hectare wijngaard. Hierop staan druivenstokken van veelal meer dan 50 jaar oud van de druivenvariëteiten Palomino en Moscatel aangeplant.
De pure expressie van de druiven en het terroir worden zoveel mogelijk ‘gevangen’ in de wijnen. Ondanks het feit dat David Léclapart ook vermaard Champagnist is, weten zij een grote controle te houden over het volledige proces. Léclapart is in Sanlúcar tijdens de oogst, botteling en verschillende andere momenten in het jaar, terwijl Muchada de dagelijkse gang van zaken draaiende houdt. Voor de opvoeding van de wijnen wordt onder andere gebruik gemaakt van oude sherryvaten, roestvrijstalen tanks, amfora's en Frans eiken.