Montesecondo
Het Italiaanse wijnhuis Montesecondo vindt zijn thuisbasis in het dorp San Casciano Val di Pesa in de befaamde wijnstreek Chianti, een gebied tussen Siena en Florence in de regio Toscane. Chianti is een klassiek wijngebied, maar Silvio Messana maakt geen klassieke stijl Chianti, in ieder geval niet de Chianti zoals die bekend was in de jaren 80 en 90 met de rieten mand om de fles heen. Nee, hij maakt hoogwaardige pure Chianti en daarnaast een aantal andere wijnen uit de streek met diezelfde puurheid en elegantie. In de wijngaard wordt biodynamisch gewerkt en in de kelder zo natuurlijk mogelijk.
Silvio Messana, die het roer van zijn vader (oprichter in 1970) overnam werkt graag buiten de gebaande paden, met altijd een belangrijke vraag in gedachten: "Wat voor een soort wijn zal het terroir mij geven?". Hiermee doelt hij op zijn visie om de vinificatie in te zetten als ondersteuning van de pure expressie van de druif en het terroir. Wat heeft de druivenstok nodig om het beste van de druif tot uiting te laten komen? Zijn werk geschiedt in harmonie met de aarde en omgeving en de invloeden van het terroir staan altijd centraal.
De menselijke interventie bestaat vrijwel alleen uit het proces van ‘wijn maken’ an sich. Verder wordt de wijn zo puur mogelijk gelaten. In de onvoorspelbaarheid en complexiteit die dit met zich meebrengt ligt voor hem dan ook de charme van het vak. Het domein verbouwt zijn druiven in twee wijngaarden. Hoewel in beide wijngaarden dezelfde variëteiten verbouwd worden, zorgen de verschillen in terroir (klimaat, bodem, ligging ten opzichte van de zon) voor verschillende kenmerken en eigenschappen.
Tevens werkt hij in de kelder graag met amfora's. Hierin is hij mede beïnvloed door Elisabeth Foradori, de befaamde wijnmaker uit Alto Adige die een goede vriend en adviseur van Silvio is. Wij zijn overigens niet de enige die gecharmeerd zijn van zijn wijnen; Antonio Galloni, de eigenaar van Vinous, schreef het volgende over zijn wijnen: "Montesecondo was one of the highlights of my july tastings. The wines I saw were distinctive and full of character. Sustainable farming practices and minimalist approach in the cellar yields wines that really speak with personality. Readers should make a point of checking out these wines from Montesecondo and proprietor Silvio Messana."