Château Troplong Mondot
De geschiedenis van deze 1er Grand Cru Classé gaat terug tot 1745 toen het nog Domaine de Mondot heette en deel uitmaakte van Château Pavie, nu 1er Grand Cru Classé A. Met de komst van Raymond Troplong in 1850 werden de twee namen samengevoegd en Château Troplong Mondot was een feit. Wijnhandelaar Alexandre Valette kocht begin 1900 het kasteel. Christine Valette-Pariente en haar man Xavier Pariente hebben het kasteel in 2017 verkocht aan verzekeringsmaatschappij SCOR, waarna het een ware renaissance heeft ondergaan onder leiding van Aymeric de Gironde.
Het domaine omvat 30 ha aan de noordoostkant van Saint-Émilion, waarmee het tot de grotere Châteaux van Saint-Émilion behoort. De grond is rijk aan kalksteen en beplant met 85% Merlot, 13% Cabernet Sauvignon en 2% Cabernet Franc. Oogst geschiedt geheel handmatig. De lagering vindt plaats gedurende 18 maanden op barriques waarvan 75% nieuw is. Ook hier is de goeroe oenoloog Michel Rolland lang in dienst geweest, later vervangen door consultant Thomas Duclos die een subtielere stijl nastreeft. In juni 2021 is restaurant Les Belles Perdrix er geopend, in 2022 onderscheiden met een Michelinster.