Château Pape Clément
De geschiedenis van Château Pape Clément is zeer lang en gaat terug tot 1252. In beginsel draagt het een andere naam, maar als paus Clemens V in 1306 het domein van zijn broer krijgt nagelaten, geeft hij zijn naam aan het chateau en de wijn. Paus Clemens, alias Bertrand de Goth, droeg veel bij aan de ontwikkeling van de wijnstokken hier, maar ook in het Rhônedal. Zijn nalatenschap zorgt er vandaag de dag nog steeds voor dat enkele wijnen uit Châteauneuf-du-Pape, Gigondas of Beaumes-de-Venise zich kunnen meten met de beste wijnen uit de Bordeaux.
Een roerige geschiedenis laten we in deze even achter ons en gaan we naar een markerend jaar in de recente geschiedenis. Het is 1985 wanneer Bernard Magrez, die Château Pape Clément dan enkele jaren bezit, de hulp inroept van Michel Rolland. Ze besluiten elk perceel in afzonderlijke vaten te vinificeren, dit leidt tot uitzonderlijke complexiteit en verfijning in de uiteindelijke wijn. Met nieuwe investeringen en een geweldige renovatie in de kelders, wordt door Bernard Margrez alles in het werk gesteld om het bijzondere en uitzonderlijk goede terroir van Château Pape Clément in Pessac te laten spreken in de wijnen. In het jaar 2009 werden deze inspanningen dan ook wel verdient en beloont met een mythische 100/100 score van Robert Parker voor de Château Pape Clément Blanc. Het jaar 2010 ontving men wederom de magische score, nu voor de Château Pape Clément Rouge.
Bernard Magrez, anno nu eigenaar van 4 Grands Crus Classés in Bordeaux en maar liefst 42 wijngaarden verdeeld over 9 landen, richtte in 2013 een onderzoekcentrum op. Dit wijdt zich geheel aan de zorg en aanpassingen in de wijnbouw ten gevolgen van de klimaatverandering.
Wij zijn zeer trots deze Grands Crus Classés de Graves van Château Pape Clément aan u te kunnen presenteren.