Het proeven van wijn

Wanneer u wijn proeft, maakt u gebruik van al uw zintuigen. Uw ogen beoordelen de wijn vaak al op smaak, kleur en structuur. Ook het etiket en de vorm van de fles zorgen ervoor dat u een bepaalde smaak verwacht. Het gehoor speelt een rol bij het ontkurken van een wijn of het zachte gesis bij het openen van de schroefdop. Uw neus speelt een grote rol bij alle aroma’s die u opsnuift. Het mondgevoel speelt ook een belangrijke rol in hoe u de wijn beleeft. Belangrijk hierbij is de temperatuur van de wijn. De uiteindelijke smaak die het langst blijft hangen zorgt voor de eindconclusie die u trekt. Maar smaak, daar valt natuurlijk niet over te twisten.


https://www.debruijninwijnen.nl/tips-tricks-over-wijnen/het-proeven-van-wijn/hoe-proeft-u-wijn
Als u een wijn gaat kopen, heeft u al vaak een aantal selectiecriteria in gedachten. Wordt het wit, rood, rosé of misschien wel mousserende wijn? Wat is het druivenras, wat mag de wijn kosten, wat is de gelegenheid en in welke mate spreekt het etiket ons aan? Laten we bij het begin binnen.

Het druivenras

Een druivenras is een van de uitgangspunten om voor een wijn te kiezen. Toch kunnen wijnen van één type druivenras heel verschillend uitpakken. Dit komt door de manier waarop het vinificatieproces wordt uitgevoerd en de herkomst van de druiven is ook van grote invloed.

De herkomst en het wijnhuis


Druivenrassen staan vaak op de plek aangeplant waar ze het beste tot uiting komen. Niet voor niets staat de Rhône bekend om syrah en viognier, is de Bourgogne het thuisland van pinot noir en chardonnay, terwijl in Duitsland riesling de koningin is. Op de juiste plek geven ze een uitdrukking van het terroir en zijn ze daarom heel geliefd. De wijze waarop een wijnhuis of wijnmaker de wijn maakt kan dan voor een heel ander profiel zorgen. Wij geven u graag het juiste advies om de perfecte wijn te selecteren.

Uw smaakprofiel

Uw keuze kunt u heel goed baseren op het smaakprofiel van een wijn. Bij wijnomschrijvingen worden vaak termen gebruikt als fruittype, body, structuur, specerijen, mineraliteit, complexiteit, maar ook tonen van hout en vanille. Bij een goede omschrijving kunt u dan al filteren op smaakbeleving en inschatten of dit een wijn is waarnaar u op zoek bent.
https://www.debruijninwijnen.nl/tips-tricks-over-wijnen/het-proeven-van-wijn/hoe-weet-ik-welke-wijn-binnen-mijn-smaakprofiel-past

Het kan gebeuren dat de wijnfles na openen niet direct wordt leeg gedronken. Een veelgestelde vraag is: hoe lang blijft mijn wijn na openen lekker drinkbaar? Na openen van de wijnfles wordt de wijn direct blootgesteld aan zuurstof. Hoe leger de fles, hoe meer zuurstof er in zit en hoe groter het effect is op de wijn. Ons advies is om ook geopende wijnen altijd te bewaren in de koeling, zeker wit. Daarnaast zijn er diverse factoren die met de houdbaarheid van een geopende fles wijn samenhangen. Een rode wijn met hoog tanninegehalte kan soms na één of twee dagen geopend te zijn, veel mooier smaken. Over het algemeen hanteren we het advies dat een geopende wijn maximaal drie dagen goed op smaak blijft. Daarna neemt de kwaliteit en smaak vaak af. Proeven is hierbij de beste graadmeter.

https://www.debruijninwijnen.nl/tips-tricks-over-wijnen/het-proeven-van-wijn/een-geopende-fles-wijn-bewaren
  • Meer dan 1.000 wijnen
  • Elke wijn direct van de boer
  • Op werkdagen voor 16:00 uur besteld, volgende werkdag in huis
  • Elke wijn per fles te bestellen
  • Gratis levering binnen NL vanaf € 80