Wanneer kunt u wijn karaferen of decanteren?
De decanteermethode wordt meestal gebruikt als middel om bezinksel uit een gerijpte wijn te verwijderen. Dit bezinksel ontstaat doordat in een oudere wijn stoffen naar elkaar toetrekken en deeltjes in de wijn vormen. Wanneer u een wijn gaat decanteren, zet de wijn dan eerst enige tijd rechtop, zo kan het bezinksel naar de bodem van de fles zakken. Schenk vervolgens de wijn met veel beleid uit in een karaf en doe dit pas vlak voordat u de wijn gaat nuttigen. Schenk de wijn niet tot de laatste druppel, zodat het eventuele bezinksel in de fles achterblijft.
Karaferen kan zeer effectief zijn bij stevige, nog wat jonge rode wijn. De tannines in deze wijn kunnen nog vrij hard overkomen. Door de wijn in een karaf over te schenken en deze vervolgens goed te walsen, verzacht het contact met zuurstof de wijn. Het beluchten zorgt er ook voor dat de wijn zich meer opent en de aroma’s beter vrijgeeft. Ook het walsen van de wijn in uw glas geeft de wijn extra zuurstof en zorgt ervoor dat de wijn zich meer opent.