In welke volgorde moet ik wijnen serveren?
Wanneer u meerdere wijnen achter elkaar schenkt om er bijvoorbeeld een diner mee te begeleiden of voor een thuisproeverij, dan moet u rekening houden met een paar kleine basisregels. Tenminste, als u de meeste kans op succes wilt hebben. In de eerste plaats zorgt u ervoor dat u in smaakintensiteit van laag naar hoog gaat. De lichte wijnen eerst en dan bouwt u dit op in smaakkracht.
Het is altijd fantastisch om te starten met een mousserende wijn of champagne. De mousse zorgt ervoor dat de smaakpapillen lekker wakker worden. Toch is het ook een aanrader om een mousserende wijn of champagne een gang van een diner te laten begeleiden, zeker als het een lang gerijpte wijn is met veel kracht en intensiteit.
Een veelgehoorde regel is dat wit voor rood gaat en in termen van intensiteit is dit ook vaak juist. Krachtige rode wijn plaatst u vaak als klapstuk bij een hoofdgerecht, om vervolgens te eindigen met een zoet juweel.Toch kan het best spannend zijn hiermee te spelen en een fruitige rode wijn te plaatsen voor een krachtige en intense witte wijn, of het gehele diner te serveren met alleen wit of rood.