Nyetimber, Tillington Single Vineyard 2013
92
90
93
- Op werkdagen voor 16:00 uur besteld, volgende werkdag in huis
- Gratis verzending binnen NL vanaf €80
- Elke wijn per fles te bestellen
92
90
93
Omschrijving
Dit Engelse wijnhuis is al ruim 30 jaar een groot pionier op het gebied van Engelse mousserende wijnen. Gelegen in Sussex, ten zuiden van Londen, was Nyetimber destijds het eerste Engelse wijnhuis dat mousserende wijn maakte met als doel te concurreren met de beste mousserende wijnen ter wereld.
De geschiedenis van het huis gaat terug naar 1086, waarin de Nitimbreha-vallei genoemd werd in het Domesday Book. Er wordt aangenomen dat de naam Nitimbreha verwijst naar een nieuw houten huis of mogelijk naar een kleine houtplantage. Ruim 900 jaar later, in 1988, werden de eerste wijnstokken aangeplant op het Estate.
Er staan drie klassieke druivenrassen aangeplant die we eveneens in de Champagnestreek terugvinden: Pinot Noir, Pinot Meunier en Chardonnay.
De 11 wijngaarden (425 hectare, waarvan 350 in productie) zijn te vergelijken met ’s werelds beste wijngaarden voor mousserende wijn. Ze liggen verspreid over een groot oppervlak in Hampshire, West Sussex en Kent. De bodems vertonen veel overeenkomsten met die in de Champagnestreek: de wijngaarden worden alleen aangeplant op bodems van kalk of groen, maritiem zandsteen. Het relatief koele klimaat zorgt voor een langzame maar optimale rijping van de druiven met behoud van frisse zuren die onder andere zorgen voor finesse en complexiteit.
Sinds 2006 is Eric Heerema de eigenaar van Nyetimber. Samen met hoofd wijnmaker Cherie Spriggs en haar man Brad Greatrix delen ze de zelfde visie op het maken van de beste Engelse mousserende wijnen. Alle wijnen van Nyetimber worden volgens de traditionele methode gemaakt, waarbij de tweede vergisting op de fles plaatsvindt. Elk perceel wordt apart gevinifieerd en elke cuvée rijpt geruime tijd op de lies. Elke fles heeft een lotcode, waarmee op de website van Nyetimber de botteldatum en datum van dégorgement te vinden zijn. Kortom: Nyetimber is een wijnhuis dat absolute topwijnen voortbrengt die in geen enkel opzicht onderdoen voor de grootste mousserende wijnen ter wereld. Een ware ontdekking!
Details
Type wijn: | Champagne - Mousserend |
---|---|
Formaat: | Fles (75 cl) |
Land: | Groot-Britannië |
Druivensoort met percentage: | Chardonnay 24%, Pinot Noir 76% |
Regio: | West Sussex |
Smaak: | Intens en Romig |
Jaargang: | 2013 |
Alcohol: | 12 |
Drinkbaar vanaf: | 2020 |
Houdbaar t/m: | 2030 |
Oogst: | Handmatig |
Restsuikers: | 9,7 g/l |
Zuurtegraad: | 6,9 g/l |
Scores
92
Robert Parker
A blend of 76% Pinot Noir and 24% Chardonnay that was disgorged in July 2017, the 2013 Brut Tillington Single Vineyard opens in the glass with an exotic bouquet of musky peaches, mandarin, honeycomb and mango. On the palate, it's medium to full-bodied, fleshy and layered, with good depth and dimension at the core, ripe but racy acids and an aromatic finish. To my palate, this gives Nytimber's cuvée 1086 a run for its money.
90
Vinous
The 2013 Tillington Single Vineyard, a blend of 24% Chardonnay and 76% Pinot Noir, was disgorged December 2017. It offers toasted almonds, crushed strawberry and traces of dried honey on the nose, and later just a touch of beeswax. The palate is taut on the entry with sour lemon, honey and pralines, just the right amount of bitterness and a taut if slightly uncomplicated finish.
93
Decanter
Tillington is a 37-hectare vineyard planted in 2006 and 2007. A specific Pinot Noir parcel within the vineyard was soon identified as producing something special. In exceptional vintages, it is blended with Chardonnay from elsewhere in the vineyard to produce a single-vineyard bottling. This is a blend of three-quarters Pinot Noir and one-quarter Chardonnay, and has spent over three years on its lees. The nose is floral and peachy, with cinnamon-cream notes. These build on the palate, bringing in richly concentrated flavours of tropical fruits with nougat, roasted almonds, shortbread and cranberry, all wrapped around a vertical spine of razor-acidity and a finely-textured mousse.