Nyetimber, Classic Cuvee 2010 Magnum
90
95
- Op werkdagen voor 16:00 uur besteld, volgende werkdag in huis
- Gratis verzending binnen NL vanaf €80
- Elke wijn per fles te bestellen
90
95
Omschrijving
Dit Engelse wijnhuis is al ruim 30 jaar een groot pionier op het gebied van Engelse mousserende wijnen. Gelegen in Sussex, ten zuiden van Londen, was Nyetimber destijds het eerste Engelse wijnhuis dat mousserende wijn maakte met als doel te concurreren met de beste mousserende wijnen ter wereld.
De geschiedenis van het huis gaat terug naar 1086, waarin de Nitimbreha-vallei genoemd werd in het Domesday Book. Er wordt aangenomen dat de naam Nitimbreha verwijst naar een nieuw houten huis of mogelijk naar een kleine houtplantage. Ruim 900 jaar later, in 1988, werden de eerste wijnstokken aangeplant op het Estate.
Er staan drie klassieke druivenrassen aangeplant die we eveneens in de Champagnestreek terugvinden: Pinot Noir, Pinot Meunier en Chardonnay.
De 11 wijngaarden (425 hectare, waarvan 350 in productie) zijn te vergelijken met ’s werelds beste wijngaarden voor mousserende wijn. Ze liggen verspreid over een groot oppervlak in Hampshire, West Sussex en Kent. De bodems vertonen veel overeenkomsten met die in de Champagnestreek: de wijngaarden worden alleen aangeplant op bodems van kalk of groen, maritiem zandsteen. Het relatief koele klimaat zorgt voor een langzame maar optimale rijping van de druiven met behoud van frisse zuren die onder andere zorgen voor finesse en complexiteit.
Sinds 2006 is Eric Heerema de eigenaar van Nyetimber. Samen met hoofd wijnmaker Cherie Spriggs en haar man Brad Greatrix delen ze de zelfde visie op het maken van de beste Engelse mousserende wijnen. Alle wijnen van Nyetimber worden volgens de traditionele methode gemaakt, waarbij de tweede vergisting op de fles plaatsvindt. Elk perceel wordt apart gevinifieerd en elke cuvée rijpt geruime tijd op de lies. Elke fles heeft een lotcode, waarmee op de website van Nyetimber de botteldatum en datum van dégorgement te vinden zijn. Kortom: Nyetimber is een wijnhuis dat absolute topwijnen voortbrengt die in geen enkel opzicht onderdoen voor de grootste mousserende wijnen ter wereld. Een ware ontdekking!
Details
Type wijn: | Champagne - Mousserend |
---|---|
Formaat: | Fles (75 cl) |
Land: | Groot-Britannië |
Druivensoort met percentage: | Chardonnay 36%, Pinot Meunier 13%, Pinot Noir 51% |
Regio: | West Sussex |
Smaak: | Intens en Romig |
Jaargang: | 2010 |
Alcohol: | 12 |
Drinkbaar vanaf: | 2021 |
Houdbaar t/m: | 2030 |
Oogst: | Handmatig |
Restsuikers: | 10,5 g/l |
Zuurtegraad: | 8,3 g/l |
Scores
90
Vinous
The 2010 Classic Cuvée, disgorged in May 2015, has a crisp, focused, quite steely bouquet of fresh Granny Smith apples mixed with wet limestone and nettle notes; a touch of dandelion emerges with time. Certainly this has more complexity than the 2006 and 2007, which did not go through malolactic. The palate is taut and fresh on the entry with a fine bead of acidity, fresh and saline, with a touch of ginger toward the phenolic finish. This has a Blanc de Noirs character due to the higher percentage of Pinot Noir, though Brad Greatrix told me that it was apparently not as expressive that year.
95
Decanter
As winemaker Cherie Spriggs says, ‘the real prize at the end of a magnum is that you get a heck of a lot more complexity when it reaches its peak’ and this wine certainly lives up to that billing. It offers a wonderful mix of ripe peach and digestive biscuit flavours with a fine mousse and a long, toasty finish. Incredibly self-assured and a joy to drink right now, this will also keep and continue to develop.