Nyetimber, Classic Cuvee 2010 Magnum

Uniek uit de kelder van Nyetimber: de back vintage 2010 van de Classic Cuvee, de 'flagship cuvee' van Nyetimber. Het is de signatuurwijn van dit wijnhuis die de perfecte balans laat zien tussen elegantie, complexiteit en intensiteit. Gemaakt van een blend van Chardonnay, Pinot Noir en Pinot Meunier. Met zijn prachtige goudgele kleur en zachte, verfijnde bubbels die hij dankt aan de lange lie-rijping van meer dan drie jaar, is dit een ware delicatesse. De 2010 heeft een hoger aandeel pinot noir, wat hem het karakter van een Blanc de Noirs geeft. De 2010 is in mei 2015 gedegorgeerd en heeft daarna in de kelder van Nyetimber gerijpt. De wijn laat een mooi palet zien aan complexe aroma’s zoals rijp citrusfruit, Granny Smith, groene kruiden, appelgebak gemengd met minerale en florale tonen.

Lees meer

Niet voor export

90
95
Nyetimber, Classic Cuvee 2010 Magnum

125.00

Print deze pagina
  • Op werkdagen voor 16:00 uur besteld, volgende werkdag in huis
  • Gratis verzending binnen NL vanaf €80
  • Elke wijn per fles te bestellen

Niet voor export

90
95

Omschrijving

Dit Engelse wijnhuis is al ruim 30 jaar een groot pionier op het gebied van Engelse mousserende wijnen. Gelegen in Sussex, ten zuiden van Londen, was Nyetimber destijds het eerste Engelse wijnhuis dat mousserende wijn maakte met als doel te concurreren met de beste mousserende wijnen ter wereld. De geschiedenis van het huis gaat terug naar 1086, waarin de Nitimbreha-vallei genoemd werd in het Domesday Book. Er wordt aangenomen dat de naam Nitimbreha verwijst naar een nieuw houten huis of mogelijk naar een kleine houtplantage. Ruim 900 jaar later, in 1988, werden de eerste wijnstokken aangeplant op het Estate. Er staan drie klassieke druivenrassen aangeplant die we eveneens in de Champagnestreek terugvinden: Pinot Noir, Pinot Meunier en Chardonnay. 

De 11 wijngaarden (425 hectare, waarvan 350 in productie) zijn te vergelijken met ’s werelds beste wijngaarden voor mousserende wijn. Ze liggen verspreid over een groot oppervlak in Hampshire, West Sussex en Kent. De bodems vertonen veel overeenkomsten met die in de Champagnestreek: de wijngaarden worden alleen aangeplant op bodems van kalk of groen, maritiem zandsteen. Het relatief koele klimaat zorgt voor een langzame maar optimale rijping van de druiven met behoud van frisse zuren die onder andere zorgen voor finesse en complexiteit. 

Sinds 2006 is Eric Heerema de eigenaar van Nyetimber. Samen met hoofd wijnmaker Cherie Spriggs en haar man Brad Greatrix delen ze de zelfde visie op het maken van de beste Engelse mousserende wijnen. Alle wijnen van Nyetimber worden volgens de traditionele methode gemaakt, waarbij de tweede vergisting op de fles plaatsvindt. Elk perceel wordt apart gevinifieerd en elke cuvée rijpt geruime tijd op de lies. Elke fles heeft een lotcode, waarmee op de website van Nyetimber de botteldatum en datum van dégorgement te vinden zijn. Kortom: Nyetimber is een wijnhuis dat absolute topwijnen voortbrengt die in geen enkel opzicht onderdoen voor de grootste mousserende wijnen ter wereld. Een ware ontdekking!

Details

Type wijn: Champagne - Mousserend
Formaat: Fles (75 cl)
Land: Groot-Britannië
Druivensoort met percentage: Chardonnay 36%, Pinot Meunier 13%, Pinot Noir 51%
Regio: West Sussex
Smaak: Intens en Romig
Jaargang: 2010
Alcohol: 12
Drinkbaar vanaf: 2021
Houdbaar t/m: 2030
Oogst: Handmatig
Restsuikers: 10,5 g/l
Zuurtegraad: 8,3 g/l

Scores

90
Vinous The 2010 Classic Cuvée, disgorged in May 2015, has a crisp, focused, quite steely bouquet of fresh Granny Smith apples mixed with wet limestone and nettle notes; a touch of dandelion emerges with time. Certainly this has more complexity than the 2006 and 2007, which did not go through malolactic. The palate is taut and fresh on the entry with a fine bead of acidity, fresh and saline, with a touch of ginger toward the phenolic finish. This has a Blanc de Noirs character due to the higher percentage of Pinot Noir, though Brad Greatrix told me that it was apparently not as expressive that year.
95
Decanter As winemaker Cherie Spriggs says, ‘the real prize at the end of a magnum is that you get a heck of a lot more complexity when it reaches its peak’ and this wine certainly lives up to that billing. It offers a wonderful mix of ripe peach and digestive biscuit flavours with a fine mousse and a long, toasty finish. Incredibly self-assured and a joy to drink right now, this will also keep and continue to develop.
  • Meer dan 1.000 wijnen
  • Elke wijn direct van de boer
  • Op werkdagen voor 16:00 uur besteld, volgende werkdag in huis
  • Elke wijn per fles te bestellen
  • Gratis levering binnen NL vanaf € 80