Loxarel, Gaia de Loxarel
9
- Op werkdagen voor 16:00 uur besteld, volgende werkdag in huis
- Gratis verzending binnen NL vanaf €80
- Elke wijn per fles te bestellen
9
Omschrijving
Loxarel werd opgericht in 1987. Uit de naam spreekt de waardering voor hun ‘signature’ druif; Xarel·lo. Voorafgaand aan de oprichting van Loxarel produceert de gepassioneerde en innovatieve Josep Mitjans, de huidige eigenaar van het huis, op 16- jarige leeftijd al zijn eerste 1000 flessen Cava. Hij durfde het, na zijn studie oenologie, aan om een frisse wind door het familiebedrijf te laten waaien. Met een klein team wordt er biologisch en biodynamisch gewerkt. De visie om de druif en het terroir te laten spreken in de wijnen staat hierbij centraal. Het contact met en het respect voor de aarde, het terroir en de omgeving geven de wijnen puurheid, eigenheid en karakter. Ze vormen hiermee een mooie afspiegeling van de streek waar de wijnen worden gemaakt; Penedès in Catalunya, waar het domein is gelegen in Vilobí del Penedès.
Details
Type wijn: | Witte Wijn |
---|---|
Formaat: | Fles (75 cl) |
Land: | Spanje |
Druivensoort met percentage: | Sauvignon Blanc 100% |
Regio: | Catalunya |
Substreek: | Penedès |
Smaak: | Licht en Fruitig |
Jaargang: | 2022 |
Landbouw: | Biodynamisch, Gecertificeerd biologisch |
Alcohol: | 12 |
Serveertemperatuur: | 8˚ |
Drinkbaar vanaf: | 2023 |
Houdbaar t/m: | 2025 |
Oogst: | Handmatig |
Bodemsoort: | Kalkhoudende klei en kiezels |
Restsuikers: | 1,0 gr/l |
Zuurtegraad: | 6,4 gr/l |
Vinificatie: | Koude prefermentatie van 12 uur op 10°C. Daarna volgt de fermentatie voor 80% op RVS, 15% op amfora's en 5% op kastanje fusten. Fermentatie vindt plaats bij 15°C. Rijping deels RVS, amfora en 5% op kastanje fust. |
Scores
9
Harold Hamersma
Interessante figuur, die Josep Mitjans, de eigenaar van Loxarel. De xarel-lo heeft voor hem geen geheimen. Naar verluidt maakte hij al zijn eerste duizend flessen cava (waarvoor deze druif een basis-ingrediënt vormt) toen hij zestien jaar was. Naar een identificatiebewijs werd klaarblijkelijk toen nog niet geïnformeerd.
Op zijn eigen Loxarel ging hij - niet geheel toevallig, zie het anagram - ook met xarel-lo aan de slag om erg goed niet-mousserend wit te maken. En da's nog niet zo eenvoudig. Die druif is, als ie zich stil moet houden, een gediplomeerde slapjanus. Maar zie zijn, of beter gezegd, proef zijn xarel·lo 'Fermentado en Àmfores' en ontdek dat ie 'm behoorlijk wat doortastendheid en Ausdauer heeft bijgebracht.
Thans onder kurk, Gaia, Moeder Aarde. Het symbool van vruchtbaarheid, de grootste godin aller tijden. De sauvignon blanc van dienst heeft een behoorlijke verantwoordelijkheid op de schoudertjes gekregen. Kan ze die dragen? Wederom dankzij wat amfora-inspanningen (20 procent) en sur lie-inzet luidt het antwoord (volmondig) 'ja.' En dat terwijl 'de wilde witte' op in Spanje toch bepaald geen thuiswedstrijd speelt. Ondanks de verwoede pogingen die er met name in Rueda worden gedaan.
Fascinerende blanco. Laid back exotisch, subtiele kruiderijen, zacht en fris, nergens nerveus of uit de sauvignon blanc-bocht vliegend, een breed spectrum aan zuren (inclusief een knipoog yuzu), delicate bitters, zacht appelig, sappig-grassig ook dit oogstjaar, plus een zuchtje ziltigheid, een hint mint en een volstrekt ingetogen presentatie.
Mitjans signaturedruif is de xarel-lo. Maar is dat nog wel zo?