Loxarel, Amaltea Blanco
8.5
- Op werkdagen voor 16:00 uur besteld, volgende werkdag in huis
- Gratis verzending binnen NL vanaf €80
- Elke wijn per fles te bestellen
8.5
Omschrijving
Loxarel werd opgericht in 1987. Uit de naam spreekt de waardering voor hun ‘signature’ druif; Xarel·lo. Voorafgaand aan de oprichting van Loxarel produceert de gepassioneerde en innovatieve Josep Mitjans, de huidige eigenaar van het huis, op 16- jarige leeftijd al zijn eerste 1000 flessen Cava. Hij durfde het, na zijn studie oenologie, aan om een frisse wind door het familiebedrijf te laten waaien. Met een klein team wordt er biologisch en biodynamisch gewerkt. De visie om de druif en het terroir te laten spreken in de wijnen staat hierbij centraal. Het contact met en het respect voor de aarde, het terroir en de omgeving geven de wijnen puurheid, eigenheid en karakter. Ze vormen hiermee een mooie afspiegeling van de streek waar de wijnen worden gemaakt; Penedès in Catalunya, waar het domein is gelegen in Vilobí del Penedès.
Details
Type wijn: | Witte Wijn |
---|---|
Formaat: | Fles (75 cl) |
Land: | Spanje |
Druivensoort met percentage: | Garnacha Blanca 75%, Xarel-lo 25% |
Regio: | Catalunya |
Substreek: | Penedès |
Smaak: | Licht en Fruitig |
Jaargang: | 2022 |
Landbouw: | Biodynamisch, Gecertificeerd biologisch |
Alcohol: | 14,5 |
Serveertemperatuur: | 8˚ |
Drinkbaar vanaf: | 2023 |
Houdbaar t/m: | 2025 |
Oogst: | Handmatig |
Bodemsoort: | Kalkhoudende klei en kiezels |
Restsuikers: | 1,0 gr/l |
Zuurtegraad: | 6,0 gr/l |
Vinificatie: | Koude prefermentatie van 12 uur op 10°C. Daarna een koude fermentatie op RVS. |
Scores
8.5
Harold Hamersma
Heel gedoe nog voor ik mag gaan proeven. Eerst maar even een opfriscursus mythologie, terwijl ik al geen gymnasiumklantje was. Amalthea is de pleegmoeder van Zeus, de oppergod, naar ik meen. Vaak wordt zij afgebeeld als een geit die de kindgod voedde op Kreta, in een grot in de berg Aigaion, de Geitenberg. En dan informeert het achteretiket nog wat verder.
Over de hoorn van het dier dat onmisbaar is om biodynamische wijn te maken… Enfin, prima wit. Met een getekende geit op het etiket die een druiventros in de bek heeft. Hadden ook perzik, venkel, ananas, rozemarijn tijm en stro kunnen zijn. Hetzelfde domein voorziet ook een amfora-editie van pure xarel-lo.
Eveneens de moeite waard: zie Loxarel Fermentat en Àmfores, Ops en Gaia.