Lagravera, Cíclic Blanc

Deze wijn wordt uitsluitend in de beste oogstjaren geproduceerd en is zeer schaars. De helft van de totale allocatie gaat daarnaast naar het vermaarde restaurant El Cellar de Can Roca dat bekroond is met 3 Michelinsterren! Rijpe perzik, abrikoos en groene kruiden worden bijgestaan door minerale en getoaste/rokerige tonen. Naarmate de wijn wat meer zuurstof krijgt neemt de complexiteit toe; tonen van anijs, gedroogd fruit, gesuikerde sinaasappelschil, prachtig geïntegreerde houtinvloeden en een vleugje specerijen vullen het glas. Zalvend en rijk, maar tevens met een aangename frisheid en mineraliteit. De wijn rijpt 9 maanden in 500L vaten van nieuw eikenhout.

Lees meer

9
Lagravera, Cíclic Blanc

29.45

Print deze pagina
  • Op werkdagen voor 16:00 uur besteld, volgende werkdag in huis
  • Gratis verzending binnen NL vanaf €80
  • Elke wijn per fles te bestellen
9

Omschrijving

In Catalunya, op zo’n 120 kilometer ten westen van Barcelona, vindt men het Denominación d’Origen (D.O.) Costers del Segre. Letterlijk vertaald ‘oevers van de Segre’, één van de zijrivieren van de Ebro. Costers del Segre bestaat uit vier gebieden rondom Lleida/ Lérida. Het domein van Lagravera ligt in het zuiden van de D.O. en het is er, in tegenstelling tot de rest van het gebied, zeer vlak. De D.O. wordt gedomineerd door de industrie van Cava en mousserende wijnen. 

De  nabijgelegen Pyreneeën dragen bij aan een continentaal klimaat; hete zomers en koude winters. De wijngaard van Lagravera strekt zich uit over 11,3 hectare en ligt in een oude gravelpit. De druivenstokken zijn altijd al biologisch onderhouden en worden nu ook biodynamisch gecultiveerd. Alle kruiden en planten die vereist zijn voor het maken van diverse biodynamische preparaten worden hier zelf verbouwd. Voor de productie van de wijn ‘La Pell’ gebruikt men druiven van een wijngaard enkele kilometers verderop. 

Dit gebied is beduidend heuvelachtiger en de wijnstokken hebben een gemiddelde leeftijd van 125 jaar. De wijnmakerij bezit een speciale Amfora-ruimte en men werkt tijdens het gehele vinificatieproces zo natuurlijk mogelijk. Lagravera is vernieuwend en vooruitstrevend in het biodynamisch werken. Er wordt zowel gewerkt met tal van inheemse druivenrassen als met internationale rassen.

Details

Type wijn: Witte Wijn
Formaat: Fles (75 cl)
Land: Spanje
Druivensoort met percentage: Garnacha Blanca 100%
Regio: Lleida
Smaak: Rijk en Mineraal
Jaargang: 2021
Landbouw: Biodynamisch, Gecertificeerd biologisch
Alcohol: 13,5
Drinkbaar vanaf: 2024
Houdbaar t/m: 2028
Oogst: Handmatig

Scores

9
Harold Hamersma Garnacha blanca. Veelal een wat saaie druif met te weinig zuren om er iets fatsoenlijks mee te doen als solist. Maar dankzij de moderne wijnmaaktechnieken kunnen er soms kleine wondertjes verricht worden. Zoals op Lagravera, een grensverleggende bodega in Costers del Segre. Daar hebben ze zijn sap bijvoorbeeld koel gevinificeerd, een tijdje op zijn eigen gisten gehouden en het bovendien nog wat nieuw Frans eiken gegeven. En dan gebeurt er toch wat. Dan krijgt het sap dikte, structuur en volume. Er is tutti frutti en ander gedroogd geel fruit. Bitters en zonnige specerij.

Dan wordt zo'n voormalige saaipiet plots een zeldzaamheidje. Omdat Lagravera 'm ook alleen maar oogst in jaren die als buitengewoon goed bekend staan voor deze druif. Bovendien is er maar een piepklein perceeltje. Meer dan 2500 flessen worden er dan niet gemaakt. Collectors item zodoende. Met als grootste verzamelaar El Celler de Can Roca, drie Michelinsterren, een van de beste restaurants ter wereld, met tevens op de loonlijst een hebberige en ter zake kundige sommelier. De helft van de hele oogst verdwijnt naar deze zaak van de broertjes Roca in Gerona. Met wat rest moet de rest van de wereld het doen. En dan te bedenken dat er ook net nog een proeffles verdwenen is.
  • Meer dan 1.000 wijnen
  • Elke wijn direct van de boer
  • Op werkdagen voor 16:00 uur besteld, volgende werkdag in huis
  • Elke wijn per fles te bestellen
  • Gratis levering binnen NL vanaf € 80