La Dame de Montrose, 2ème Vin du Château Château Montrose
90
92
93
90

- Op werkdagen voor 16:00 uur besteld, volgende werkdag in huis
- Gratis verzending binnen NL vanaf €80
- Elke wijn per fles te bestellen
90
92
93
90
Omschrijving
Château Montrose behoort tot de top van Bordeaux. Hier worden gespierde wijnen met een prachtige concentratie gemaakt. Pionier Théodore Dumoulin herontdekt deze plek aan het begin van de 18e eeuw. In 1815 legt hij de wijngaarden en de bijbehorende gebouwen aan. In 1855, ten tijde van het klassement van Bordeaux, zijn de wijngaarden dus pas 40 jaar oud! Bij zijn overlijden in 1861 laat Dumoulin een domein met maar liefst 91 hectare achter, wat ook de huidige grootte van het domein is.
Details
Type wijn: | Rode Wijn |
---|---|
Formaat: | Fles (75 cl) |
Land: | Frankrijk |
Druivensoort met percentage: | Cabernet Franc 3%, Cabernet Sauvignon 38%, Merlot 53%, Petit Verdot 6% |
Regio: | Bordeaux |
Smaak: | Zwart Fruit en Rijk |
Jaargang: | 2021 |
Landbouw: | Biodynamisch |
Alcohol: | 12,5 |
Drinkbaar vanaf: | 2024 |
Houdbaar t/m: | 2034 |
Oogst: | Handmatig |
Scores
90
Robert Parker
The 2021 La Dame de Montrose is a worthy counterpoint to the grand vin, shedding a touch of youthful reduction in the glass to reveal aromas of dark berries and plums mingled with exotic spices, orange zest and petals. Medium to full-bodied, suave and sensual, it's layered and complete, with a lively, charming profile.
92
Vinous
The 2021 La Dame de Montrose is a very serious second wine. Dark, pliant and super-expressive, the 2021 possesses notable depth and class to burn. Dark red/black fruit, graphite, spice, new leather and incense build as this deep, beautifully resonant Saint-Estèphe gains volume in the glass. This is impeccably done.
93
James Suckling
A fine and silky St.-Estephe with medium body and supple, fine tannins. Fresh. Pretty blue and purple fruit with stone and some ash notes. Refined and elegant. 53% merlot, 38% cabernet sauvignon, 6% petit verdot and 3% cabernet franc.
90
Decanter
Cocoa dusted blackberries and strawberries, you get that deep core, the baked fruit with aromatics touches - more herbal than the grand vin. Quite high-toned, verging on sharp with a real brightness and vivacity to the red cherry and strawberry fruit. Fruit forward, smooth and direct, with mouthwatering acidity to the fore. You salivate such a lot here - and then get the wet stone mineral notes cleansing the palate. Pierre Graffeuille replaces Hervé Berland here, having arrived in March and taking over fully in October. 3% Cabernet Franc completes the blend.