Domaine Clau de Nell, Violette
9+
- Op werkdagen voor 16:00 uur besteld, volgende werkdag in huis
- Gratis verzending binnen NL vanaf €80
- Elke wijn per fles te bestellen
9+
Omschrijving
In 2000 kochten Claude en Nelly Pichard het domein en doopten het om tot Clau de Nell. Het tweetal werkte reeds biodynamisch en kwam hierdoor in 2006 in contact met Anne-Claude Leflaive en haar man Christian Jacques, die hun kennis en ervaring van biodynamische wijnbouw deelden met andere jonge, idealistische wijnmakers. Het domein kreeg het financieel moeilijk in 2008, waarna Anne-Claude en Christian het domein, met al zijn potentieel, besloten over te nemen. Na één jaar samenwerking besloten Claude en Nelly het bedrijf te verlaten.
Sinds 2009 heeft Sylvain Potin, ook zeer
bedreven in de biodynamische leer, de dagelijkse leiding over het domein.
Christian Jacques staat nog steeds aan het hoofd van het domein en na het
overlijden van Anne-Claude Leflaive in 2015 heeft ook dochter Claire Leflaive zich
gevoegd bij het team. Domaine Clau de Nell ligt in Ambillou-Château, in het departement Maine-et-Loire in de Loirestreek. De 12 hectare aan wijngaard liggen aan één stuk en worden omringd door bossen en velden, zeer bevorderlijk voor de biologische wijnbouw.
De bodem bestaat uit klei, vuursteen en tufsteen en is beplant met 5 hectare cabernet franc, 3 hectare grolleau, 3 hectare chenin blanc en 1 hectare cabernet sauvignon. Op het hoogste punt bereikt het perceel een hoogte van 101 meter boven zeeniveau. De natuur staat centraal; haar respecteren en haar gang laten gaan en weten en begrijpen wat er dan gebeurt. Het terroir en de vintage laat Sylvain Potin optimaal tot hun recht komen in de wijnen. Unieke, vooruitstrevende en pure wijnen van een domein met een bijzonder verhaal.
Details
Type wijn: | Rode Wijn |
---|---|
Formaat: | Fles (75 cl) |
Land: | Frankrijk |
Druivensoort met percentage: | Cabernet Franc 80%, Cabernet Sauvignon 20% |
Regio: | Loire |
Substreek: | Anjou |
Smaak: | Zwart Fruit en Rijk |
Jaargang: | 2019 |
Landbouw: | Biodynamisch, Gecertificeerd biologisch |
Alcohol: | 14 |
Drinkbaar vanaf: | 2021 |
Houdbaar t/m: | 2027 |
Oogst: | Handmatig |
Scores
9+
Harold Hamersma
Cabernet franc is lang zo beroemd niet als z’n kind cabernet sauvignon. Voorzover hij nu bekend is, is dat bij loireliefhebbers en de enkeling die weet hoe heerlijk hij in Noordoost-Italië kan smaken. Verder is hij hooguit een klein onderdeeltje van bordeaux en bordeauxachtige wijnen.
In de 19e eeuw echter waren de kenners van de betere bordeauxs dol op cabernet franc. Verfijnder dan nakomeling cabernet sauvignon, vond men.
In de Loire heeft men de oplossing: het beste van beide. Cabernet franc met z’n fijne geuren van rood fruit en een vleug tabak, z’n dartele zuren, en de vorstelijke donkere rijpe smaken, de geuren van cassis en cederhout van cabernet sauvignon.
Anne Claude Leflaive maakte zo van 2/3 cabernet franc en 1/3 cabernet sauvignon deze anjou, waar menig onbetaalbare bordeaux verlegen van wordt.