Domaine Clau de Nell, Grolleau Magnum
1,5 liter
93
9
- Op werkdagen voor 16:00 uur besteld, volgende werkdag in huis
- Gratis verzending binnen NL vanaf €80
- Elke wijn per fles te bestellen
1,5 liter
93
9
Omschrijving
In 2000 kochten Claude en Nelly Pichard het domein en doopten het om tot Clau de Nell. Het tweetal werkte reeds biodynamisch en kwam hierdoor in 2006 in contact met Anne-Claude Leflaive en haar man Christian Jacques, die hun kennis en ervaring van biodynamische wijnbouw deelden met andere jonge, idealistische wijnmakers. Het domein kreeg het financieel moeilijk in 2008, waarna Anne-Claude en Christian het domein, met al zijn potentieel, besloten over te nemen. Na één jaar samenwerking besloten Claude en Nelly het bedrijf te verlaten.
Sinds 2009 heeft Sylvain Potin, ook zeer
bedreven in de biodynamische leer, de dagelijkse leiding over het domein.
Christian Jacques staat nog steeds aan het hoofd van het domein en na het
overlijden van Anne-Claude Leflaive in 2015 heeft ook dochter Claire Leflaive zich
gevoegd bij het team. Domaine Clau de Nell ligt in Ambillou-Château, in het departement Maine-et-Loire in de Loirestreek. De 12 hectare aan wijngaard liggen aan één stuk en worden omringd door bossen en velden, zeer bevorderlijk voor de biologische wijnbouw.
De bodem bestaat uit klei, vuursteen en tufsteen en is beplant met 5 hectare cabernet franc, 3 hectare grolleau, 3 hectare chenin blanc en 1 hectare cabernet sauvignon. Op het hoogste punt bereikt het perceel een hoogte van 101 meter boven zeeniveau. De natuur staat centraal; haar respecteren en haar gang laten gaan en weten en begrijpen wat er dan gebeurt. Het terroir en de vintage laat Sylvain Potin optimaal tot hun recht komen in de wijnen. Unieke, vooruitstrevende en pure wijnen van een domein met een bijzonder verhaal.
Details
Type wijn: | Rode Wijn |
---|---|
Formaat: | Magnum (1,5 liter) |
Land: | Frankrijk |
Druivensoort met percentage: | Grolleau 100% |
Regio: | Loire |
Substreek: | Anjou |
Smaak: | Rood Fruit en Fluweel Zacht |
Jaargang: | 2018 |
Landbouw: | Biodynamisch, Gecertificeerd biologisch |
Alcohol: | 12 |
Drinkbaar vanaf: | 2020 |
Houdbaar t/m: | 2025 |
Oogst: | Handmatig |
Scores
93
Robert Parker
The 2018 Val de Loire Grolleau opens with a light reduction on the nose that is clear, fresh and spicy, with fresh raspberry, blackberry and elegant flinty aromas. Silky, fresh and elegant on the palate, this is a fleshy, sweet, silky-textured but generous red with fine tannins and an elegant, crystalline and concentrated, tart finish. Needs some time, but this is excellent and generous. Tasted in June 2021.
9
Harold Hamersma
Domein waar ze niet bang zijn om de wijn volledig z'n eigen gang gaan, om zo weinig mogelijk in te grijpen, niks toe te voegen en niks weg te halen.
Allemaal leuk en aardig natuurlijk dat non-interventiegebeuren, maar regelmatig proef ik toch wijnen uit deze school waarvan ik had gehoopt dat ze er wel iets mee hadden gedaan. Wegspoelen bijvoorbeeld.
Maar bij deze Clau de Nell hebben ze manier gevonden om nota bene grolleau aan de praat te krijgen. En deze bleekneus die gewoonlijk in deze contreien gebruikt werd om 'niks aan de hand' - rosé mee te maken, spreekt nu zonder haperen volledige volzinnen over bittere kersen, boertige bramen, bezige bessen, donker fruit met lichtpuntjes, herfstige bospaden en mosschors.
Flirt geur- en smaaktechnisch met ongetemde gamay, een druif waar ie nog weleens een samenwerkingsverband mee wenst aan te gaan. Ook proeven van dit domein de cabernet franc en de Cuvèe Violette.