Domaine Clau de Nell, Cabernet Franc
93+
90
- Op werkdagen voor 16:00 uur besteld, volgende werkdag in huis
- Gratis verzending binnen NL vanaf €80
- Elke wijn per fles te bestellen
93+
90
Omschrijving
In 2000 kochten Claude en Nelly Pichard het domein en doopten het om tot Clau de Nell. Het tweetal werkte reeds biodynamisch en kwam hierdoor in 2006 in contact met Anne-Claude Leflaive en haar man Christian Jacques, die hun kennis en ervaring van biodynamische wijnbouw deelden met andere jonge, idealistische wijnmakers. Het domein kreeg het financieel moeilijk in 2008, waarna Anne-Claude en Christian het domein, met al zijn potentieel, besloten over te nemen. Na één jaar samenwerking besloten Claude en Nelly het bedrijf te verlaten.
Sinds 2009 heeft Sylvain Potin, ook zeer
bedreven in de biodynamische leer, de dagelijkse leiding over het domein.
Christian Jacques staat nog steeds aan het hoofd van het domein en na het
overlijden van Anne-Claude Leflaive in 2015 heeft ook dochter Claire Leflaive zich
gevoegd bij het team. Domaine Clau de Nell ligt in Ambillou-Château, in het departement Maine-et-Loire in de Loirestreek. De 12 hectare aan wijngaard liggen aan één stuk en worden omringd door bossen en velden, zeer bevorderlijk voor de biologische wijnbouw.
De bodem bestaat uit klei, vuursteen en tufsteen en is beplant met 5 hectare cabernet franc, 3 hectare grolleau, 3 hectare chenin blanc en 1 hectare cabernet sauvignon. Op het hoogste punt bereikt het perceel een hoogte van 101 meter boven zeeniveau. De natuur staat centraal; haar respecteren en haar gang laten gaan en weten en begrijpen wat er dan gebeurt. Het terroir en de vintage laat Sylvain Potin optimaal tot hun recht komen in de wijnen. Unieke, vooruitstrevende en pure wijnen van een domein met een bijzonder verhaal.
Details
Type wijn: | Rode Wijn |
---|---|
Formaat: | Fles (75 cl) |
Land: | Frankrijk |
Druivensoort met percentage: | Cabernet Franc 100% |
Regio: | Loire |
Substreek: | Anjou |
Smaak: | Rood Fruit en Fluweel Zacht |
Jaargang: | 2018 |
Landbouw: | Biodynamisch, Gecertificeerd biologisch |
Alcohol: | 14 |
Drinkbaar vanaf: | 2021 |
Houdbaar t/m: | 2027 |
Oogst: | Handmatig |
Scores
93+
Robert Parker
The 2018 Anjou Cabernet Franc is from sandstone and red silex soils and opens with a deep, intense and concentrated dark berry and cherry aroma intertwined with iodine and some plummy notes with crystalline sugar notes and baked blueberry aromas. Silky, rich and intense on the palate, this is an elegant, deep, refined, long and complex Cab Franc with a tight tannin structure, and kumquat and somewhat brutish aromas. The wine has great aging potential, but it's very individual, with dense fruit but ripe and elegant tannins. Tasted at the domaine in June 2021.
90
Vinous
The 2018 Anjou Cabernet Franc is serious and structured, showing the ripeness of this vintage in its breadth, ripe fruit and slightly heady aromas. Produced from 45-year-old vines that yield 35-40hl/ha, this is soft and tender on the entry, but the tannins build like a square frame, leaving a structured finish. Integrated use of oak is evidenced by a hint of vanille from a small percentage of new barrels (less than 10% new). The finish is fragrant with lingering violets and savory notes; there is a question over the light barnyard element and the slightly drying finish. At this early stage, it's a little awkard and needs some time - or if you don't have time, a little air.