Domaine Bonneau du Martray, Corton-Charlemagne Grand Cru
- Op werkdagen voor 16:00 uur besteld, volgende werkdag in huis
- Gratis verzending binnen NL vanaf €80
- Elke wijn per fles te bestellen
Omschrijving
Corton-Charlemagne behoort tot de meest begeerde witte wijnen ter wereld. De Corton-heuvel domineert het gebied rond de gemeenten Pernand-Vergelesses en Aloxe-Corton. De heuvel ontleent haar naam aan keizer Charlemagne (768-814 BC) die de eerste chardonnay-stokken hier aanplantte. Domaine Bonneau du Martray bezit ruim 30% van deze prestigieuze wijngaarden die tevens de beste wijngaarden van de gehele Corton-heuvel zijn. De wijngaarden liggen op een helling van ruim 23% uniek ten opzichte van de zon waardoor de druiven optimaal rijpen.
Na een succesvolle carrière als architect in Parijs, wat duidelijk te zien is in de door hem zelf ontworpen kelders, was het moment daar voor Jean-Charles le Bault de la Morinière om het familiedomein te gaan leiden. Jean-Charles legde zich direct toe op nog strengere selectie, wat resulteerde in een lager rendement en daardoor nog hogere kwaliteit en intensiteit van zijn excellente wijnen. Na altijd in de familie te zijn gebleven, werd het domein in 2017 verkocht aan de Amerikaanse zakenman Stanley Kroenke, eigenaar van het cultdomein Screaming Eagle in Californië.
Opvoeding geschiedt op fust gedurende 1,5 jaar. De fijne nerf van het fust en de gedoseerde toasting ervan, waarvan 1/3 nieuw is, resulteert in een prachtige integratie van de houttonen in de wijn.
Details
Type wijn: | Witte Wijn |
---|---|
Formaat: | Fles (75 cl) |
Land: | Frankrijk |
Druivensoort met percentage: | Chardonnay 100% |
Regio: | Bourgogne |
Substreek: | Corton-Charlemagne, Corton Charlemagne |
Smaak: | Rijk en Mineraal |
Jaargang: | 2019 |
Alcohol: | 13,5 |
Serveertemperatuur: | 10˚ |
Drinkbaar vanaf: | 2023 |
Houdbaar t/m: | 2032 |
Oogst: | Handmatig |
Bodemsoort: | Klei, mergel, leem en kalksteen |
Restsuikers: | 1,2 gr/l |
Zuurtegraad: | 4,7 gr/l |
Vinificatie: | Na de pluk worden de druiven zacht gekneusd. Fermentatie en rijping in nieuwe en gebruikte Frans eiken vaten. Daarna worden de verschillende percelen geblend. Lichte filtering. |