Château Tertre Roteboeuf, Grand Cru Classé

De zachte aanzet neigt naar verleidelijk bessenfruit. De wijn heeft een zijdeachtige textuur en een volle smaak. De klasse en elegantie van deze wijn zijn ongeëvenaard. Een wijn om samen met vrienden van te genieten. Een van de titanen van Saint-Émilion van de familie Mitjavile.

Lees meer

Niet voor export

93
93
96
Château Tertre Roteboeuf, Grand Cru Classé

180.00

Deze wijn is beschikbaar rond juni 2026

Print deze pagina
  • Op werkdagen voor 16:00 uur besteld, volgende werkdag in huis
  • Gratis verzending vanaf €80
  • Elke wijn per fles te bestellen

Niet voor export

93
93
96

Omschrijving

Château Tertre Roteboeuf is eigendom van Francois Mitjavile, een filosofisch ingestelde wijnbouwer met een eigenwijze stijl. Hij maakt buitengewoon pure wijnen waarvoor hij de druiven pas oogst als ze tegen het uiterste van hun rijpingsproces aanzitten. De druiven zijn dan al rozijnachtig. De rendementen zijn daardoor bijzonder laag, soms onder de 20 hl/ha. De bodem van de wijngaard bestaat uit kalksteen en klei, wat een verkoelende invloed heeft waardoor François zijn druiven laat kan oogsten.

François is een gepassioneerde en charismatische man die anders werkt dan alle anderen, en weigert mee te doen aan het "Bordeaux-circus", zoals hij het noemt. Wij hebben hem ervan kunnen overtuigen enkele kisten van zijn fabuleuze wijnen aan ons te leveren. Zijn wijnen zijn al in 1987 ontdekt door Robert Parker die sindsdien de wijnen blijft omschrijven met de meeste lovende superlatieven.

De familie Mitjavile bezit op de rechteroever ook Domaine de Cambes en Roc de Cambes. Net als bij Tertre Roteboeuf wordt hier wijn gemaakt waarbij prioriteit wordt gegeven aan de fruitexpressie en de harmonische frisheid.

Details

Type wijn: Rode Wijn
Formaat: Fles (75 cl)
Land: Frankrijk
Druivensoort met percentage: Cabernet Franc 20%, Merlot 80%
Regio: Bordeaux
Substreek: Saint-Émilion
Smaak: Zwart Fruit en Rijk
Jaargang: 2023
Alcohol: 12,5
Drinkbaar vanaf: 2029
Houdbaar t/m: 2048
Oogst: Handmatig

Scores

93
Robert Parker The 2023 Le Tertre Roteboeuf offers up aromas of crème de cassis, blueberry liqueur, kirsch, espresso roast and creamy new oak, followed by a full-bodied, rich and layered palate that's sweet, dense and concentrated, somewhat reminiscent of François Mitjaville's 2011. When I tasted it, the wine had only been in barrel for a matter of weeks, as the 2023 took an unusually long time to ferment to dryness.
93
Vinous The 2023 Tertre Rôteboeuf was picked from September 26 with a normal duration of picking. It has a typical bouquet for this Saint-Émilion that plays by its own rules: black cherries, dark chocolate, a touch of melted tar and licorice, well-defined and actually gaining precision as it opens in the glass. The palate is very smooth and a little savory in style, displaying hints of meat juices and white pepper, almost garrigue-like toward the finish. There's an appealing dash of black pepper on the aftertaste that seems to linger temptingly. Those who love this Chateau will love the 2023.
96
Decanter As ever an outlier - with the highest pH among reds tasted in Bordeaux this vintage (3.9!), according to Henri Mitjavile, who drew a sample from a new oak barrel in the dark cellar - this 14.5% alcohol red is a winner! Savoury aromas include violet, aniseed, black cherry skin, and freshness in the form of eucalyptus. 'We harvested late so a bit of a Mediterranean style', he said. But the difference with 2022 is superior freshness, as the ripe and vivid dark and red fruit, delivered in velvety tannins, also comes with quite a bit of energy. Grapes in 2022 had lost 20% of their weight so you felt concentration that was very ripe, but in this vintage, a more even ripening over a longer period of time conveys more balance for this richer style of St-Emilion. Long finish.
  • Meer dan 1.000 wijnen
  • Elke wijn direct van de boer
  • Op werkdagen voor 16:00 uur besteld, volgende werkdag in huis
  • Elke wijn per fles te bestellen
  • Gratis levering vanaf € 80