Château Pontet-Canet, 5ème Grand Cru Classé
- Op werkdagen voor 16:00 uur besteld, volgende werkdag in huis
- Gratis verzending binnen NL vanaf €80
- Elke wijn per fles te bestellen
Omschrijving
Château Pontet-Canet is onder de iconische eigenaar Alfred Tesseron in 2004 begonnen met biodynamisch werken, op een plot van 15 hectare merlot. In 2005 is het hele château met maar liefst 81 hectare overgegaan, onder toeziend oog van technisch directeur Jean-Michel Comme. Sinds 2010 is het Château gecertificeerd. Het is de eerste Cru Classé van de Médoc dat zowel biologisch als biodynamisch gecertificeerd is.
De kinderen van Alfred, Justine en Noé, nemen langzamerhand het Château van hun vader over. Jean Michel Comme is in 2020 vertrokken en opgevolgd door Mathieu Bessonnet, die eerder bij M. Chapoutier werkte. Hij heeft onder andere de komst van honderd cementen dolia (eivormige amfora's) van 9 hectoliter geïntroduceerd, ontworpen op het domein zelf en gemaakt door lokale ambachtslieden met gebruik van kalksteen en grind afkomstig van het landgoed.
Ze hebben nu de juiste balans gevonden voor de opvoeding: 50% nieuwe barriques, 15% gebruikte barriques en 35% op deze amfora's, waardoor de invloed van de houtrijping minder merkbaar is. Hierdoor, en mede dankzij het biodynamisch werken, reflecteren de wijnen duidelijk hun oogstjaar. Sinds 1999 houdt ook familievriend en oenoloog Michel Rolland toezicht op de assemblages.
Details
Type wijn: | Rode Wijn |
---|---|
Formaat: | Fles (75 cl) |
Land: | Frankrijk |
Druivensoort met percentage: | Cabernet Franc 6%, Cabernet Sauvignon 52%, Merlot 39%, Petit Verdot 3% |
Regio: | Bordeaux |
Smaak: | Zwart Fruit en Rijk |
Jaargang: | 2023 |
Landbouw: | Biodynamisch |
Alcohol: | 13,5 |
Drinkbaar vanaf: | 2028 |
Houdbaar t/m: | 2047 |
Oogst: | Handmatig |
Scores
''With the 2023 vintage, this estate has crafted a wine of unprecedented aromatic intensity and precision that marks a significant evolution. Revealing an elegant, fresh bouquet of mulberries and cassis mingled with notions of violets, gentian and menthol, the 2023 Pontet-Canet is medium to full-bodied, seamless and multidimensional, with a pure and precise core of fruit that's framed by ultra-refined tannins and a powerful but controlled profile, concluding with long, mineral, licorice-inflected finish. It's the result of more daring harvest decisions than in previous years: By picking the Merlot earlier to highlight fresh, fruity notes rather than baked, sun-kissed flavors and simultaneously delaying the Cabernet Sauvignon harvest until after September 28 to refine tannins, the 2023 Pontet-Canet marks a significant evolution at this renowned estate. At this early stage, its élevage appears to be more discreet, too. This wine, which I'd be delighted to own, is a blend of 52% Cabernet Sauvignon, 39% Merlot, 6% Cabernet Franc and 3% Petit Verdot, matured in 50% new oak barrels, 35% amphorae and 15% once-used barrels.”
“A very structured Pontet-Canet that expands in the mouth with a gorgeous combination of beautifully ripe fruit and intense tannins. Very structured for the vintage. Full-bodied with excellent presence and length. So much raw pencil shavings to the blackcurrants. Graphite and tar. Fresh and vivid. They picked cabernet at the right time at the end of September. 52% cabernet sauvignon, 39% merlot, 6% cabernet franc and 3% petit Verdot.”