Château Palmer, 3ème Grand Cru Classé
96+
99
98
98
- Op werkdagen voor 16:00 uur besteld, volgende werkdag in huis
- Gratis verzending binnen NL vanaf €80
- Elke wijn per fles te bestellen
96+
99
98
98
Omschrijving
Château Palmer: een van de beste Grand Cru’s van Bordeaux en geclassificeerd als 3ème Grand Cru Classé van 1855. We vinden dit statige Château in het hart van appellation Margaux, tussen de Atlantische oceaan en de riviermonding van de Gironde. Dit prestigieuze wijnhuis werd in 1814 vernoemd naar toenmalig eigenaar Charles Palmer. Vandaag de dag draagt het Château nog altijd zijn naam en worden de ruim 52 hectare wijngaarden beheerd door twee families, waarvan één van origine Nederlandse familie. Er wordt gewerkt met drie verschillende druivenrassen: cabernet sauvignon en merlot in evenredige hoeveelheid, aangevuld met een subtiele hoeveelheid petit verdot.
Sinds 2008 experimenteert Château Palmer met biodynamische wijnbouw. Na vele positieve en succesvolle ervaringen met deze manier van werken, mag het domein zich sinds 2013 bestempelen als geheel biodynamisch. Alle percelen worden apart van elkaar gevinifieerd in een van de 54 tanks die het Château bezit. Op deze manier streeft Château Palmer naar de optimale expressie van elke cuvée en slagen ze erin de typiciteit van elk terroir te laten spreken. Vervolgens worden de wijnen gemiddeld 20 tot 22 opgevoed op eikenhouten barriques, waarvan iets minder dan de helft nieuw hout betreft.
Het Château maakt twee verschillende cuvées: Château Palmer en Alter Ego, waarbij de druiven voor beide cuvées van andere percelen afkomstig zijn. Daarnaast maakt dit wijnhuis nog een andere bijzondere cuvée, namelijk de ‘Historical XIXth Century Wine’. Hierbij wordt de traditionele Bordeauxblend aangevuld met 15% Syrah uit de Rhône. Palmer blaast hiermee een 19e -eeuwse traditie een nieuw leven in. Het beste van beide werelden als je het ons vraagt!
Details
Type wijn: | Rode Wijn |
---|---|
Formaat: | Fles (75 cl) |
Land: | Frankrijk |
Druivensoort met percentage: | Cabernet Sauvignon 50%, Merlot 46%, Petit Verdot 4% |
Regio: | Bordeaux |
Substreek: | Margaux |
Smaak: | Zwart Fruit en Rijk |
Jaargang: | 2023 |
Landbouw: | Biodynamisch |
Alcohol: | 13,5 |
Drinkbaar vanaf: | 2031 |
Houdbaar t/m: | 2051 |
Oogst: | Handmatig |
Scores
96+
Robert Parker
Director Thomas Duroux and his team elected to harvest late in pursuit of full maturity, beginning with the Merlot on September 11 and finishing the Cabernet Sauvignon on October 5 to produce a beautiful 2023 Palmer, redolent of cherries, wild berries, rose petals and violets. A blend of 50% Cabernet Sauvignon, 46% Merlot and 4% Petit Verdot, it's medium to full-bodied, plush and enveloping, with a cool core of fruit, succulent acids, ultra-refined tannins and a seamless, complete profile.
99
Vinous
A breathtaking wine, the 2023 Palmer is sensational. Inky, rich and explosive, the 2023 is a real head-turner. Readers will find an extroverted, dense Palmer that is immediately captivating. Here, too, the balance is mind-blowing. Ample and resonant, the 2023 is striking in its beauty. Waves of layered fruit rush out first, building through to the back end with stunning aromatic intensity. There is no other wine like Palmer in Bordeaux. In a lot of ways, it reminds me of a great Pomerol, as heretical as that might sound! If I could pick only one wine to own from the 2023 vintage, Palmer might very well be it.
98
James Suckling
The vivid density and structure to this is really captivating, with pure blackcurrant character. Full-bodied with very silky, refined and ultra-fine tannins and an exquisite finish. Caresses every inch of the palate. It's seems like it will be large and overpowering, but it's actually ethereal and cloud-like. The tannin quality is so refined and, in a way, weightless. 50% cabernet sauvignon, 46% merlot and 4% petit verdot.
98
Decanter
What a Palmer in 2023! Crazy aromatics, full and bright, packed with intense scents of pink and purple flowers, damson fruit - clearly ripe no doubt, but no overt heat with some graphite and liquorice on the nose too and the dried herb Cabernet notes. Rich, layered and voluptuous, one you could use the word opulent to describe, full of flavour and really fruit forward. Not as overtly juicy as some, more harmonious and balanced, the tannins are perfectly integrated with the fruit and acidity with the added plushness that the Merlot gives to the blend. Powered and structured, but less serious than some with great energy, generosity and charm on show in terms of texture but it’s focussed too with a long length. Something very captivating about this. Lots of cool classicism on the finish with a salty, mineral, oyster shell undercurrent. 55% new oak for the first year in barrel then one year in 30hl foudre. 3.75pH. 13% press. 32hl/ha yield.