Château Les Carmes Haut-Brion, Grand Vin de Graves

Dit Château is de 'buurman van', en een groots talent in de afgelopen jaren. Zijdezacht, kracht, complexiteit, intensiteit, elegantie en verfijnde fruitigheid; alle in gelijke mate aanwezig. Kortom, een geweldige spanning en balans. In de geur aardse en florale tonen en sappig, donker fruit. In de smaak de pure expressie van het zwoele fruit en subtiele minerale tonen die uitmonden in een uitgebreide afdronk.

Lees meer

93+
96
94
96
Château Les Carmes Haut-Brion, Grand Vin de Graves

174.00

Print deze pagina
  • Op werkdagen voor 16:00 uur besteld, volgende werkdag in huis
  • Gratis verzending binnen NL vanaf €80
  • Elke wijn per fles te bestellen
93+
96
94
96

Omschrijving

Château Les Carmes Haut-Brion is gelegen in AOC Pessac-Léognan in Bordeaux. De 10 hectare land ligt ideaal, omgeven door pondjes en stukken bos die volledig in harmonie leven met de wijnstokken. Waar historisch gezien de wijngaard buiten de stad lag, is het inmiddels volledig omgeven door stedelijke gebouwen. Het stedelijk klimaat vloeit naar binnen, samen met het water van de Peuge rivier en ondersteunt de wijnstokken. Ieder element werkt nauw samen als onderdeel van het geheel, om de druiven optimaal te laten rijpen.

Château Les Carmes Haut-Brion heeft in 2016 een volledig nieuwe wijnmakerij geopend, ontworpen door Philippe Starck en Luc Arsène-Henry. Een ware combinatie van state-of-the-art materialen, design en kunst die samen de excellentie onderstrepen waar het chateau voor staat.

Details

Type wijn: Rode Wijn
Formaat: Fles (75 cl)
Land: Frankrijk
Druivensoort met percentage: Cabernet Franc 41%, Cabernet Sauvignon 29%, Merlot 30%
Regio: Bordeaux
Substreek: Pessac-Leognan
Smaak: Rood Fruit en Fluweel Zacht
Jaargang: 2017
Alcohol: 12
Drinkbaar vanaf: 2022
Houdbaar t/m: 2035
Oogst: Handmatig

Scores

93+
Robert Parker Composed of 41% Cabernet Franc, 30% Merlot and 29% Cabernet Sauvignon, the 2017 Les Carmes Haut-Brion was fermented using 40% whole clusters and aged for around 20 months in French oak barrels, 65% new. Medium to deep garnet-purple, it springs from the glass with fragrant notions of Black Forest cake, kirsch and black raspberries plus touches of cedar chest, red roses, black tea and dried mint. Medium bodied, the palate struts itself with great elegance and poise, featuring restrained, mineral-sparked red and black fruits with a firm, grainy texture and bold freshness, finishing long and perfumed.
96
Vinous One of the real highlights of the vintage, the 2017 Les Carmes Haut-Brion possesses off the charts aromatic intensity and tremendous depth. An exotic mélange of sweet tobacco, menthol, rose petal, licorice, dried herbs and sweet dark fruit builds in a wine endowed with extraordinary beauty. Energetic and vibrant to the core, Les Carmes Haut-Brion was magnificent on the three occasions I have tasted it so far. Don't miss it.
94
James Suckling Aromas of graphite and spiced wood here. The fruit is nicely ripe, in the redder end of the berry spectrum. The palate has good depth and weight. Quite fine, fresh tannins carry plenty of red-plum flavor. Drink or hold.
96
Decanter This is rather gorgeous, with a real sense of climbing through the palate, expanding outwards and upwards as it goes, with high aromatics of peony and iris alongside touches of tight, cocoa-dusted black fruits and a sense of restrained power. A saline touch gives a mouthwatering finish. It opens up with time in the glass, and is hugely persistent. There is austerity, as you would expect with such high Cabernet levels, but the energy and flexibility to the tannins bodes extremely well for ageing. Budbreak happened on 12 March at Carmes Haut-Brion in 2017, highlighting just what an early vintage this was. When the frost arrived, it affected almost all of their second site out in Martillac, where they produce Le C de Carmes, while the vines around the main estate in Bordeaux were not impacted. The result is a wine that has clearly reached a good level of ripeness and is succulent in the mouth. They used 48% whole-bunch fermentation here, pretty much the same amount as last year - another clue to the ripeness of the stalks. 80% new oak (more than the last two years), with 30% of malolactic in barrels and the rest aged in 10% large Stockinger cask and 10% in amphora. This is a very good and will age well.

Meer mooie rode wijnen

%
8.5
Alta Alella, GX

DO Alella - 2022

12.45 9.95
93
94
96
93
92
94
96+
93
91
94
93
Arômes de Pavie

Saint-Émilion Grand Cru, 2e Vin du Château Pavie - 2022

85.00
BattenfeldSpanier, Spätburgunder

Rheinhessen - 2022

21.95
Bernardus, Cabernet Sauvignon

Carmel valley - 2017

38.95
6 liter
Bernardus, Cabernet Sauvignon Imperial

Carmel valley - 2021

450.00
1,5 liter
Bernardus, Cabernet Sauvignon Magnum

Carmel valley - 2017

79.95
Bernardus, Gary's Pinot Noir

Carmel valley - 2018

88.00
5,25 liter
Bernardus, Gary's Pinot Noir Jéroboam

Carmel Valley - 2021

700.00
1,5 liter
Bernardus, Gary's Pinot Noir Magnum

Carmel Valley - 2021

223.50
Bernardus, Ingrid's Pinot Noir

Carmel valley - 2018

88.00
Bernardus, Marinus

Carmel valley - 2014

67.50
1,5 liter
Bernardus, Marinus Magnum

Carmel valley - 2017

137.95
1,5 liter
1,5 liter
  • Meer dan 1.000 wijnen
  • Elke wijn direct van de boer
  • Op werkdagen voor 16:00 uur besteld, volgende werkdag in huis
  • Elke wijn per fles te bestellen
  • Gratis levering binnen NL vanaf € 80