Château Figeac, 1er Grand Cru Classé A
97
97
98
98
- Op werkdagen voor 16:00 uur besteld, volgende werkdag in huis
- Gratis verzending binnen NL vanaf €80
- Elke wijn per fles te bestellen
97
97
98
98
Omschrijving
De geschiedenis van Figeac gaat terug tot de tweede eeuw, de tijd van de Gallo/Romeinen toen de familie Figeacus haar naam gaf aan de villa op het huidige terrein. In 1892 kwam Château Figeac in bezit van de familie Manoncourt. Thierry Manoncourt begon in 1947 met de herstructurering van wijngaarden en kelders om uiteindelijk te gaan behoren tot de allerbeste Bordeaux wijnen. De directie lange tijd gevormd door dochter Laure en graaf Eric d’Aramon, die in 2023 plotseling vertrokken. Zij zijn opgevolgd door Frederic Faye, in 2008 begonnen als wijngaardmanager en sinds 2010 technisch directeur. Figeac is met 40 ha het grootste wijngoed van Saint-Émilion en onderscheidt zich in vele opzichten van zijn buren. De kiezelhoudende bodem heeft meer overeenkomsten met die van de grote Médocs en wellicht is dit de reden dat Figeac meer Cabernet Sauvignon gebruikt dan Merlot. Feit is dat Figeac één van de beste terroirs bezit en daarmee tot de top van de appellatie behoort. Slechts eens in de 10 jaar wordt de classificatie in Saint-Emilion opnieuw bezien. Recent promoveerden Angelus en Pavie naar de klasse A, en in 2022 volgde dan eindelijk ook Figeac, mede dankzij adviserend werk van professor-oenoloog Michel Rolland.
Details
Type wijn: | Rode Wijn |
---|---|
Formaat: | Fles (75 cl) |
Land: | Frankrijk |
Druivensoort met percentage: | Cabernet Franc 32%, Cabernet Sauvignon 27%, Merlot 41% |
Regio: | Bordeaux |
Substreek: | Saint-Émilion |
Smaak: | Zwart Fruit en Rijk |
Jaargang: | 2023 |
Alcohol: | 13,5 |
Drinkbaar vanaf: | 2031 |
Houdbaar t/m: | 2050 |
Oogst: | Handmatig |
Scores
97
Robert Parker
A brilliant classic in the making, the 2023 Figeac unwinds in the glass with aromas of cassis and mulberry mingled with notions of iris, cigar wrapper, pencil shavings, burning embers and spices. Medium to full-bodied, rich and layered, it's deep and concentrated, with an enveloping core of fruit that's framed by powdery tannins and lively acids, concluding with a broad, atypically mineral finish. It's a blend of 41% Merlot, 32% Cabernet Franc and 27% Cabernet Sauvignon that attained 13.5% alcohol.
97
Vinous
The 2023 Figeac was cropped at 45hL/ha from September 6 until October 5, one of the longest harvest periods ever. It matured in 100% new oak, as usual. My samples included the 5% vin de presse. This has a very perfumed bouquet: red fruit rather than black, iris flower rather than violet, light sous-bois and tobacco scents deriving from the Cabernets. The palate is medium-bodied, and the Cabernets really "sing" on the entry. Black fruit mixes with graphite and light tobacco notes, surging with fresh acidity and real brightness, or what the French call éclat. There’s gentle grip here—classic Figeac from start to finish, with a subtle marine influence toward the close. This will be a wonderful Saint-Émilion that ranks amongst the best wines of the vintage. Chapeau!
98
James Suckling
The density and finesse to this is terrific, offering blackberry, dark chocolate, walnut and hazelnut, as well as currant and sandalwood. Orange peel, too. Full-bodied and compact with a superb core of thick, velvet-textured tannins and a juicy finish. Extremely long. 41% merlot, 32% cabernet franc and 27% cabernet sauvignon.
98
Decanter
High-toned aromatics, purple fruit, blackcurrant, wet stones and minerality on the nose, really quite scented and alive, floral, purple flowers, and ripe black fruit with freshness too. Supple and succulent, a good plushness here, not chalky or chewy but ripe and cool at the same time. Hints of dark chocolate, liquorice, blueberry and wet stone also gives the mineral accents. Silky but this wine has an amazing texture. Cool and classic, but there’s clear ripeness too. Almost thick, but refined. High acidity, great lift and zing - tannins are present and apparent, gently expanding around the mouth. It’s more serious than usual, a touch more firm with tension but equally it's structured with a long, mouthwatering finish. This will be lovely! 3.68pH.