Château d'Yquem, 1er Grand Cru Classé Halve fles

De allermooiste  dessertwijn die wereldwijd wordt gemaakt! Een hoge exclusieve wijn voor de ultieme levensmomenten! Hier een ''Grand Millésime par excellence''. In de kleur iets ontwikkeling, goudgeel met amber tinten. De geur start met marmelade, pruim en gedroogde abrikoos. De smaak is extreem zacht en rond.

Lees meer

37,5 cl

Niet voor export

94
97
96
96
Château d'Yquem, 1er Grand Cru Classé Halve fles

275.00

Print deze pagina
  • Op werkdagen voor 16:00 uur besteld, volgende werkdag in huis
  • Gratis verzending vanaf €80
  • Elke wijn per fles te bestellen
37,5 cl

Niet voor export

94
97
96
96

Omschrijving

Château d'Yquem is het summum van de Sauternes. Die positie wordt ook vandaag de dag nog waargemaakt. De grootste heuvel van de Sauternes waarop de wijngaard ligt heeft een eigen microklimaat, met in het najaar iets meer mist in de ochtend en iets meer zonnewarmte in de midag. De wijn wordt gemaakt van de druivensoorten sémillon (80%) en sauvignon blanc (20%). Door het specifieke (micro)klimaat van Sauternes ondergaan de druiven de zogenoemde nobele rotting (veroorzaakt door de schimmel Botrytis cinerea). 

Hierdoor krijgt de wijn een unieke zoetheid, maar is het rendement in termen van opbrengst uitzonderlijk laag (het vocht uit de druiven gaat namelijk vrijwel geheel verloren). Door beide gevolgen is de prijs van deze wijn zeer hoog. Voor de oogst schakelt d'Yquem een klein leger van plukkers in (ca 150 pers.) die 4 tot 6 keer de akker doorgaan, op zoek naar alleen volledig gebotryseerde druiven. Na de gisting 2 tot 6 weken in nieuwe vaten, krijgt de wijn een extreem lange fustrijping van gewoonlijk 3,5 jaar. wat pure klasse, stijl en weelde geeft, is eenmaal de gebottelde wijn vrijwel volmaakt. 

In tegenstelling tot andere Chateaux, brengt Chateau d’Yquem pas vier jaar na dato de wijn fysiek op de markt; mede door de lange houtrijping.Omgerekend vanuit de lage opbrengst aan druiven per hectaren, hebben zij één wijnstok nodig per glas ! In tegenstelling tot andere Chateaux, brengt Chateau d’Yquem pas vier jaar na dato de wijn fysiek op de markt; mede door de lange houtrijping.In de classificatie van 1855 is Sauternes als enige dorp buiten de Médoc opgenomen. In die classificatie heeft Château d'Yquem als enige de classificatie premier grand cru gekregen, een speciaal voor Yquem ingestelde klasse. 

 Vanaf vóór de Eerste Wereldoorlog tot 1968 werd het domein geleid door de markies Bernard de Lur Saluces, die in 2004 werd opgevolgd door graaf Alexandre, die ook het Château de Fargues in Sauternes bezit. In 1996 verwierf LVMH (Louis Vuitton Moët Hennessy) een meerderheidsbelang in Château d'Yquem na een bittere familiestrijd. Pierre Lurton (die ook de leiding heeft over Château Cheval Blanc) werd door de nieuwe eigenaars benoemd tot directeur.

Details

Type wijn: Dessert - Zoet
Formaat: Halve fles (37,5 cl)
Land: Frankrijk
Druivensoort met percentage: Sauvignon Blanc 15%, Sauvignon Blanc 25%, Sémillon 75%, Sémillon 85%
Regio: Bordeaux
Substreek: Sauternes
Smaak: Zoet
Jaargang: 2020
Alcohol: 14,5
Drinkbaar vanaf: 2024
Houdbaar t/m: 2044
Oogst: Handmatig

Scores

94
Robert Parker The 2020 d'Yquem presents a fresh bouquet with aromas of white fruits, orchard fruits and mango, complemented by a hint of spring flowers. It’s perfectly balanced and moderately weighted compared to other vintages, making it a tense, penetrating d’Yquem. Despite the challenges of the growing season and a brief harvest (which began on September 30th and concluded on October 12th), d'Yquem's team managed to produce a mere 40,000 bottles, a modest yield in recent years.
97
Vinous The 2020 Yquem, a blend of 75% Semillon and 25% Sauvignon Blanc, cropped at a measly 10hl/ha, has a very sensual bouquet. It's pretty mercurial as it unfolds in the glass, with scents of freshly sliced white peaches, almonds and pineapple. The oak is beautifully integrated, and allowing it further time, there are additional scents of Vervain tea, pressed white flowers and saffron. The palate makes an immediate impact with a mineral-rich, surprisingly saline entry that lends it edginess right from the off. The poise in this Yquem rivets you to the spot. Compared to recent vintages, this keeps everything buttoned down and tighly controlled until the finish, whereupon it fans out with nascent swagger. Stem ginger, caramelized pear and orange rind notes are delivered with excellent delineation. This animated and opulent Yquem is destined to age gracefully over the coming decades.
96
James Suckling Very transparent and elegant with white peaches, lilacs, and light caramel. Medium-bodied, sweet and agile with salted caramel and dried orange character. Spicy botrytis at the end. Give this three or four years to come together.
96
Decanter A masterclass in purity and delicacy for this 2020 vintage which manages to convey the beauty and allure of Yquem in a toned down, subtle and beguiling way. Aromas of white blossom and honeysuckle, gently caramelised Mirabelle plums and fresh apricots with flecks of clementine and grapefruit pith abound on the nose - richly scented in their individual aspects but delivered quietly, almost sultry and shy. Immediately mouthfilling and unctuous, streamlined and fresh with a sugary hit hitting first before mouthwatering acidity follows giving sumptuous succulence and vibrancy. Apricot, peach, fleshy mango and sharp pineapple give the exotic fruit zing balanced by a salty, flintiness that adds faint angles to the expression. Juicy, bright, clean and complete with hints of cinnamon spice and just-toasted bread providing the frame and structure reminding you that this is built to last. It's not as opulent as some vintages, much more understated and relaxed - and coincidentally one of the lowest in residual sugar at 135g/l - but this is a wonderful expression with control and confidence on show. It also has supreme drinkability even now with tension, clarity and energy so don't be afraid to open and enjoy this in its joyful youth. The 2020 is the smallest production since 2000 with an equivalent of 35,000 bottles made. All stock will be released for sale on 23rd March with only a small number of bottles kept back for the estate's library collection. 3.79pH. The vintage was challenging in terms of viticulture with tropical spring-like weather delivering early budburst and high mildew pressure, especially given it was the estate's first year of official organic conversion. June was wet and cool followed by a hot, dry summer. Botrytis arrived in mid-October but there was only a small window of five days and two separate passes to harvest grapes with perfect noble rot.
  • Meer dan 1.000 wijnen
  • Elke wijn direct van de boer
  • Op werkdagen voor 16:00 uur besteld, volgende werkdag in huis
  • Elke wijn per fles te bestellen
  • Gratis levering vanaf € 80