Château Haut-Bailly plukt letterlijk de vruchten van 25 jaar toewijding
2022 is een bijzonder jaar voor Château Haut-Bailly in
Pessac-Léognan. Het is namelijk de 25e millésime sinds de overname
van het Château door Bob Wilmers. Deze jaargang representeert (letterlijk) de
vruchten die geplukt kunnen worden van 25 jaar hard werken, reflectie,
onderzoek en innovatie. 25 jaar waarin vele successen behaald zijn die het
Château een nieuw leven ingeblazen hebben.
Uitdagingen
2022 was wederom een jaar van grote klimatologische uitdagingen. Door de
relatief zachte winter liepen de druivenstokken al vroeg uit. Voorjaarsvorst begin
april zorgde mede daardoor voor spanning bij wijnboeren in de regio. Gelukkig
leek de schade mee te vallen en een periode van hoge temperaturen en droogte
volgde. Op Haut-Bailly werden enkel de merlotstokken licht aangetast door de
voorjaarsvorst, maar ook hier bleef de schade beperkt. De Cabernet Sauvignon
loopt gemiddeld half april uit en bleef zodoende gespaard.
Nieuwe norm
Haut-Bailly kijkt met een realistische blik naar de huidige
klimaatomstandigheden: “Hetgeen we vandaag de dag als ongewoon bestempelen,
wordt zeer waarschijnlijk de nieuwe norm in de nabije toekomst.” Het is dus
zaak om aanpassingen te doen waar nodig om deze nieuwe situatie te
normaliseren. Voor Château Haut-Bailly uit dat zich met name in de keuze voor
duurzame wijnbouw die de oude wijnstokken beschermt tegen extreme
weersomstandigheden. De keuze om deze oude stokken te behouden is daarbij erg
belangrijk. Oude wijnstokken hebben namelijk een uitgebreid wortelstelsel,
waardoor ze in combinatie met de juiste bodembewerking bijzonder goed stand
houden onder extreme omstandigheden. Een doordachte keuze waar het Château
vandaag de dag vele voordelen van ondervindt.
Verandering aan de voorkant is aanpassing aan de achterkant
De positieve en realistische blik die Haut-Bailly heeft op de
klimaatverandering, is ook zichtbaar in hun in 2020 gerenoveerde chai. Zo
is er destijds gekozen voor verschillende koelruimtes, meerdere cuves van
verschillende formaten en een gloednieuwe ondergrondse rijpingskelder. Met
andere woorden: Haut-Bailly doet aanpassingen in het vinificatieproces om ook
in de huidige klimaatverandering nog altijd even sublieme, gebalanceerde en
elegante wijnen te kunnen produceren. Zelf bestempelen ze 2022 als een jaar waarin
ze dubbel tevreden zijn: enerzijds vanwege de grootse oogst en enorme potentie
en anderzijds vanwege het vertrouwen dat ze hebben in hun eigen capaciteit om
grootse wijnen te blijven produceren in de komende jaren.
En Primeur!
Jaargang 2022 laat nog even op zich wachten, maar is binnenkort en primeur bij ons verkrijgbaar. Op de hoogte blijven? Schrijf u hier in voor onze en-primeur-mailinglijst.