Italië
Al eeuwen het gedroomde wijnland. De Grieken benoemden het zuiden al tot Oinotria, wat afgeleid is van het Griekse woord voor wijn. Vandaag de dag weten veel Nederlanders de weg naar Italië en haar wijnen te vinden. Waar de Barolo de absolute koning is, staat de Amarone daar fier als koningin naast. Maar dit is zeker niet het enige wat Italië te bieden heeft. Geen enkel ander land kent zoveel diversiteit.
Lees meerFilter
Wijn uit Italië
Het aantal druivenrassen dat Italië rijk is, is ongekend. Jancis Robinson beschrijft al 377 wijnen, maar als je de autochtone rassen meetelt kom je hier ver boven. Italië kent een enorme diversiteit aan wijnbouwgebieden. Denk maar aan het noorden wanneer je de Fernpass over bent en de eerste wijngaarden tegen de bergflanken prijken. Hier spat de zuiverheid van de wijn af. Dan de wijngaarden naast het Gardameer, boven de stad Verona, die we kennen we als de Valpolicella-streek. De Amarone- en Ripassowijnen met hun ingedroogde stijl zijn voor veel mensen liefde op het eerste gezicht. De wijnregio Piemonte ligt wat meer in het centrale gedeelte van de kop van Italië. Nebbiolo is hier dé druif waar het om draait, maar behalve de Barolo’s en Barbaresco’s wordt er in de regio ook prachtige wijn gemaakt van de blauwe barbera en witte cortese.
De regio Toscane kent behalve liefhebbers van het adembenemende landschap, de rijke cultuur en de heerlijke keuken, ook veel liefhebbers van hun wijn. De druif sangiovese is de dragende kracht in Chianti, maar ook in Vino Nobile en Brunello. Voor deze laatste wordt veelal de sangiovese grosso gebruikt, een type dat meer kracht en intensiteit geeft en meer potentie biedt om de wijnen langer te laten rijpen. Uit deze regio komen ook de zeer gewilde ‘Super Tuscans’, deze wijnen zijn absoluut de next generation! Vol trots mogen wij de wijnen van Caiarossa aan u presenteren. Dit wijnhuis ligt perfect naar zee gericht met de heuvels rondom als amfitheater. De wijnen van Caiarossa verleiden je zoals alleen Italianen dit kunnen.
Uit zuidelijker Italië, Sicilië om precies te zijn, wordt ons assortiment verrijkt met wijnen van de druiven nero d’avola, grillo en zibibbo, alle drie van het wijnhuis Baglio Diar. Absoluut een verrijking van ons assortiment en ook weer met de filosofie en de werkwijzen die wij hoog hebben staan: werken met het grootste respect voor de natuur. Houd onze site in de gaten want we zijn nog lang niet uitgeproefd in Italië.