Biodynamische wijnen
Er zijn steeds meer prachtige biologische en biodynamische wijnen te vinden. Wat is nu het verschil tussen een biologische en biodynamische wijn? Veel voorstanders van biodynamie zeggen dat een biodynamische werkwijze zorgt voor prachtige, pure terroirwijnen. De wijnstokken zijn misschien gezonder, maar als het gaat om het resultaat, dan zal het ook neerkomen op de vaardigheden van de wijnmaker en de toegepaste vinificatiemethoden. Wij nemen je graag mee in de wereld van de biodynamie en laten je graag een selectie aan mooie biodynamische wijnen ontdekken.
Lees meerFilter
Bourgogne - 2016
Biodynamische wijnen
Biodynamische en biologische wijnproductie hebben een aantal overeenkomsten. Tijdens het verbouwen van de druiven worden bijvoorbeeld natuurlijke mest en compost toegepast en synthetische en chemische pesticiden, fungiciden en meststoffen in de wijngaard vermeden. Natuurlijke processen worden zoveel mogelijk in stand gehouden en de wijnmaker streeft ernaar om een zelfvoorzienend ecologisch systeem te creëren. Biodynamische wijnen worden geproduceerd in overeenstemming met de biodynamische principes die afkomstig zijn uit de theorieën van filosoof Rudolf Steiner (1861-1925), die de nadruk legde op holistische landbouwmethoden en minimale interventie van de mens, ook na de oogst.
Maar wat is het verschil tussen een biologische en een biodynamische wijn? Om een wijn biodynamisch te mogen noemen, moet deze gemaakt zijn met behulp van negen specifieke preparaten en voldoen aan de normen die zijn vastgelegd door de stichting Demeter. Demeter heeft regels voor de teelt en voor het vinificatieproces vastgesteld. In sommige gevallen zijn die strikter dan voor producten die biologisch verbouwd worden. Minder gebruik van kopersulfaat per hectare en het gebruik van natuurlijke gisten voor fermentatie zijn hier een voorbeeld van.
In de biodynamie zijn homeopathische preparaten die op de compost en op de wijnstokken worden gebruikt van cruciaal belang. Daarnaast wordt er rekening gehouden met de invloed van de planeten op het groeiseizoen en op het moment waarop bepaalde activiteiten in wijngaarden en bij de wijnhuizen plaatsvinden.
Sommige wijnhuizen die biodynamische methoden toepassen, in alle of een deel van hun wijngaarden, zijn niet gecertificeerd. Dit is een persoonlijke keuze. Er zijn ook mensen die biodynamische methoden gebruiken of uitproberen, die alleen een biologische EU-certificering voeren. Maar slechts een zeer klein deel van de gecertificeerde biologische producenten kan als volledig biodynamisch worden beschouwd. Bekijk ons uitgebreide assortiment met biodynamische wijnen.