Alta Alella, PB
9
90

- Op werkdagen voor 16:00 uur besteld, volgende werkdag in huis
- Gratis verzending binnen NL vanaf €80
- Elke wijn per fles te bestellen
9
90
Omschrijving
Alta Alella, opgericht in 1991, is een familiebedrijf met een sterke toewijding aan biologische wijnbouw en respect voor de natuur. Ze produceren een onderscheidend assortiment van Cava's, witte en rode wijnen, waarbij elke wijn de unieke kenmerken van hun bodem en oogstjaar weerspiegelt. Dankzij het zorgvuldig handmatig plukken van de druiven, de persoonlijke aandacht voor elke wijnstok en de toepassing van micro-vinificatie creëren ze een scala aan authentieke wijnen, met in sommige seizoenen tot wel vijftig verschillende blends.
De wijngaarden van Alta Alella, gelegen op hoogtes van 100 tot 250 meter boven zeeniveau en op slechts twee kilometer van de Middellandse Zee, gedijen op de unieke Sauló-bodem. Deze zure, witte granietzandbodem heeft een lage kalksteen- en organische stofinhoud en zorgt voor een goede natuurlijke waterafvoer. In 2024 is Alta Alella toegetreden tot de Grandes Pagos de España, een vereniging van ambitieuze wijnproducenten die zich inzet voor het bevorderen van de kwaliteit en het unieke karakter van single estate wijnen uit verschillende regio's van Spanje. Verken de wijnen en ervaar in elke fles de essentie van het terroir rond Barcelona.
Details
Type wijn: | Witte Wijn |
---|---|
Formaat: | Fles (75 cl) |
Land: | Spanje |
Druivensoort met percentage: | Xarel-lo 100% |
Regio: | Catalunya |
Substreek: | Alella |
Smaak: | Intens en Aromatisch |
Jaargang: | 2023 |
Landbouw: | Gecertificeerd biologisch |
Alcohol: | 12 |
Drinkbaar vanaf: | 2024 |
Houdbaar t/m: | 2027 |
Oogst: | Handmatig |
Bodemsoort: | Zanderig graniet |
Vinificatie: | Schilweking op en fermentatie op lage temperatuur, fermentatie in RVS. |
Scores
9
Harold Hamersma
Alella, kleine DO in Catalunya. Ooit alleen goed genoeg om basismateriaal te leveren voor cava. Thans stilletjes zich aan het ontwikkelen tot wijnregio waar ook aantrekkelijke ‘stille’ wijnen vandaan komen. Van pansa blanca bijvoorbeeld, Catalaans voor xarel-lo, inderdaad een cavadruif. Producent Alta Alella speelt zich er in de kijker. Jazeker, met verbluffend goeie natuurcava's (zie ook hun Mirgin) maar ook met blanco's zonder bellen.
Ooit proefden we ook hun Tallarol en waren we bijna net zo verbaasd als Ferran Centelles, voormalig sommelier van El Bulli en Spanje-specialist voor wijngoeroe Jancis Robinson. Hij proefde deze natuurwijn en was ‘honestly impressed!’. Hij ging zelfs nog verder: de 2016 vond hij een van de allerbeste natuurwijnen die hij ooit geproefd had.
Zo ver willen we niet gaan met deze kijk op pansa blanca maar PB staat hier tevens voor Pico Bello. Blommig, witte perzik, wierookwuft, abrikoosnaampje, besjes, een stevige goudrenetgrip en kinkelende zuren.
Waarschuw vis, mosselen en garnalen plus knoflook dat het gedaan is met de rust.
90
Vinous
The 2023 PB (100% Pansa Blanca) hails from a warm year in the coastal Alella DO, Catalunya. Faintly golden in hue, it offers aromas of creamed corn, white flowers and yeast. Dry, ample and weightless, it glides smoothly on the palate.